fbpx

 

 

Iako se šljive od davnina koriste u kulinarstvu i proizvodnji rakije, često se neopravdano smatraju (pre)običnim voćem. No, riječ je o supervoću!

  1. Šljive su bogate vitaminom C,a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.
  2. Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je – šljiva! U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar
  3. Poznato je da šljive potiču probavui pomažu protiv zatvora (konstipacije) zato što su bogate vlaknima, koja također uravnotežuju razinu kolesterolau krvi.
  4. Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja (a time i od kancerogenih promjena) te djeluju protuupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) te kvercetin i katehin koji pripadaju skupini flavonoida. Katehin je moćan antioksidans kojega u obilju ima i u zelenom čaju.
  5. Osim već spomenutog povoljnog djelovanja na probavu i razinu masnoća u krvi, zbog kombinacije svih navedenih tvari šljivejačaju imunitet i srčanožilni sustav, pridonose zdravlju kostiju, pročišćuju jetru, poboljšavaju vid, raspoloženje i pamćenje.
  6. Iako šljive sadrže obilje raznovrsnih voćnih šećera, imaju nizak glikemijski indeksi samo 46 kalorija na 100 grama. Odlične su kao lagan, a zasitan međuobrok.
  7. “Magličavost” površine šljive nije znak da je plod pokvaren nego da je svjež. Birajte šljive s peteljkama, čvrste i neoštećene, lagano mekane na pritisak (ali ne jako mekane!).
  8. Na sobnoj temperaturi držite onoliko zrelih šljiva koliko ih možete pojesti u danu, a ostale spremite u hladnjak. Stavite ih u papirnatu ili plastičnu vrećicu, tako mogu u hladnjaku izdržati nekoliko dana. Šljive koje ste čuvali u hladnjaku bit će sočne i slatke ako ih ostavite na sobnoj temperaturi prije konzumacije.

 

 

 

(Oridinacija.hr)

 

 

CategoryPrehrana

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super