Lipoliza je vrsta terapije kojom se smanjuu masne naslage u vidu jastučića koji daju neželjeni oblik tijelu. Lipoliza je učinkovita metoda za selektivno uklanjanje masnih naslaga sa područja na kojima je došlo do nakupljanja masti i celulita. Ovaj tretman se koristi godinama na najproblematičnijim dijelovima tijela i najblaži je način uklanjanja masnih naslaga bez operacije, bez anestezije, bez ožiljaka i bez posebno potrebnog vremena za oporavak.

Od čega se sastoji aktivna supstanca za lipolizu?

Postoji nekoliko vrsta lijekova koji se koriste u lipolitičkoj terapiji i koji djeluju na razgradnju masnih ćelija adipocita i mogu se podijeliti na lijekove koji sadrže fosfatidilholin (PPC) ili deoksiholičnu kiselinu (DOC) i lijekove koji sadrže biljne ekstrakte.
Fosfatidilholin koji je često glavna komponenta lipolitičkih injekcija, zapravo je lecitin, odnosno vrsta aminokiselina izvađenih iz soje. Ova supstanca koja se najprije koristila kao lijek za masnu jetru i hiperlipidemiju, ubrzava metabolizam masti i sprečava da se holesterol taloži na unutrašnji zid krvnih sudova.
Deoksiholična kiselina je farmaceutski sastojak, odnosno laboratorijski proizvedena verzija jedne vrste žučne kiseline koja otapa masti. Ovaj lijek vrlo učinkovito uništava membranu masnih ćelija i tako smanjuje količinu masti u tijelu.
Iako je svrha aktivne supstance uvijek ista – razgradnja i eliminacija masnih ćelija – za tretman lica se najčešće koriste rastvori s biljnim ekstraktima, dok se za ostale dijelove tijela više koriste ljekovite mješavine koje sadrže PPC i DOC.
S obzirom na mogućnost da lipolitička injekcija sadrži lecitin, u slučaju da ste alergični na soju, a želite lipolitičku terapiju, obavezno se posavjetujte s ljekarom.

Kako funkcioniše tretman lipolizom?

Lipolitičke injekcije, odnosno rastvor koji se ubrizgava u kožu na dubini od jednog do dva centimetra, podstiču razgrađivanje potkožnih masnih naslaga u problematičnom područuju. Masne ćelije se uništavaju i zahvaljujući lučenju makrofaga (ćelija za čišćenje unutar tijela) transportuju se kroz limfni sistem i nestaju iz tijela.
Na taj način nataložene, sada rastopljene, masne ćelije se gube zauvijek i ne obnavljaju se.
Važno je znati da se cijeli tretman lipolize radi vrlo pažljivo i da se u svakom trenutku vodi računa o ugodnosti pacijenta. Uz to, ovim postupkom se tkivu pruža dovoljno vremena za privikavanje na nestanak masnoće i adekvatno skupljanje, tako da nema opasnosti od viška kože koja bi se pojavila u slučaju naglog gubitka masnih naslaga.

U kojim slučajevima se preporučuje lipoliza?

U osnovi, lipoliza pomoću aktivne supstance pogodan je način za preoblikovanje i konturisanje problematičnih regija kao što su butine, stomak, nadlaktice, podbradak.
Za predjela s većim masnim naslagama i debljim naborima kože, odnosno kada debljina masti premašuje 5 cm treba ipak treba razmisliti o hirurškoj liposukciju.

Koje probleme riješava lipoliza?
Lipolizom se mogu riješiti problemi:

na licu: takozvana dvostruka brada i viseći nabori
na grudima: prednji dio pazuha kod žena i masne naslage u grudima kod muškaraca
na stomaku: masne naslage u predjelu rebara, stomaku i oko kukova
na leđima: pojedine regije s masnim naslagama
na ekstremitetima: nadlaktice ruku, unutrašnja bedra i koljena

Koliko vremena je potrebno da se vide efekti lipolize?

Vrijeme potrebno da rezultati budu vidljivi varira od osobe do sobe i vrlo je individualno.
Neko će vrlo brzo reagovati na aktivni sastojak, dok će kod drugih reakcija doći s manjim ili većim kašnjenjem. U prosjeku, učinak je vidljiv između treće i šeste nedelje po obavljenom tretmanu..