fbpx

Avokado je tropsko voće koje potječe iz Srednje Amerike i Meksika, kolokvijalnog naziva ‘aligatorska kruška’ što upućuje na grubu teksturu i oblik kore. Bogat je nezasićenim masnim kiselinama, sadrži kalij, željezo, bakar, fosfor i magnezij, vitamin A i vitamin C i E, te je jedan od najboljih izvora vlakana. Avokado i njegov ljekovit utjecaj na zdravlje i ljepotu prepoznat je početkom 19.stoljeća, a ništa se nije promijenilo niti danas. Blagotvorno djeluje na cijeli organizam, a posebno je koristan kod problema sa srcem, krvotokom i vezivnim tkivom. Odličan je za ubrzavanje metabolizma i regulaciju probave. Danas je avokado jedna od glavnih namirnica vegetarijanske prehrane jer sadrži masti i proteine pa se koristi kao nadomjestak mesnim namirnicama.
Za što je još avokado odličan i na koje ga načine možete konzumirati doznajte u nastavku.

Zdravstvene prednosti povezane s avokadom:

Zdravo srce

Avokado sadrži za srce zdrave mononezasićene masti kao one u maslinovom ulju, koje zapravo snižavaju kolesterol u krvi. Avokado je također bogat vitaminom E, folnom kiselinom i antioksidansima, koji mogu pomoći smanjiti rizik za bolesti srca.

Zdrave dojke

Mononezasićene masti u avokadu, osobito oleinska kiselina, nude značajnu zaštitu protiv raka dojke. Osim toga, avokado je izvrstan izvor karotenoida, kao što je lutein, i antioksidanata, poput vitamina E.

Zdrave oči

Avokado sadrži više luteina nego bilo koje drugo voće. Studije pokazuju da veći unos karotenoida luteina i zeaksantina, koji se često pojavljuju zajedno, smanjenje rizik od katarakte i senilne makularne degeneracije.

Zdrava prostata

Isti fitonutrijenata u avokado koji promoviraju zdravlje oka, lutein i zeaksantin, inhibiraju rast stanica raka prostate.

Obrana protiv oralnog karcinoma

Avokado sadrži antioksidante spojeve koji će ubiti kancerogene i prekancerogene stanice oralnog raka bez oštećenja normalnih stanica.

Regulacija arterijskog tlaka

Adekvatan unos kalija doprinosi zaštiti od bolesti cirkulacijskog sustava kao što je visok krvni tlak. Avokado sadrži 60 posto više kalija od banana, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Prevencija moždanog udara

Avokado je dobar izvor kalija, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i sprječava visok krvni tlak, bolesti srca i moždani udar.

Prednosti protiv starenja

Avokado sadrži snažan antioksidant koji neutralizira slobodne radikale koji oštećuju stanice i ubrzavaju proces starenja. Vitamina E u avokadu može pomoći u održavanju zdrave kože.

Seksualno zdravlje

Avokado je bogat hranjivim tvarima poput vitamina E, za koji se vjeruje da potiče proizvodnju spolnih hormona koji održavaju seksualno raspoloženje i želju. Avokado također sadrži visoke razine kalija i vitamin B6, koji su bitni za proizvodnju spolnih hormona.

Kontrola dijabetesa

Avokado je bogat vlaknima, posebno topivim vlaknima, koji pomažu u regulaciji šećera i snižavanja razine kolesterola u krvi. Sve ovo je važno za osobe s dijabetesom.

Psorijaza

Za one koji boluju od psorijaze preporuča se svakodnevno namazati ulje avokada na zahvaćena područja. Postupak možete ponoviti i dva puta dnevno i na taj način smanjiti iritaciju, svrbež i ljuštenje kože.

Kolesterol

Povišeni kolesterol je vrlo uobičajen problem kojeg je vrlo teško riješiti. Avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su vrlo učinkovite pri smanjenju kolesterola, te kako bi avokado imao učinka koristite ga što ćešće moguće.

Neugodni zadah

Ako vas muči neugodan zadah kojeg se nikako ne možete riješiti avokado je jedna od najboljih namirnica za uklanjanje ovog problema. Vrlo učinkovito uklanja bakterije koje se nalaze u usnoj šupljini, a uzrok su neugodnog zadaha. Kako bi što prije riješili ovaj problem avokado je najbolje konzumirati sirov.

Kosa i koža

Ulje avokada ima vrlo široku primjenu i vrlo je čest sastojak krema, šampona i ostalih proizvoda koje možemo pronaći na policama prodavaonica.Zbog hidratizirajućeg učinka odličan je za osjetljivu kožu koja je sklona iritacijama ili alergiji, pomaže kod problema suhog i perutavog vlasišta, ali i oštećenja nastala kao posljedica tretiranja kose bojanjem i vrućinom. Također postoji bezbroj maski za lice na bazi avokada koje možete pripremiti.

 

CategoryPrehrana

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super