Mamografija predstavlja zlatni standard kada je u pitanju otkrivanje karcinoma dojki. Preporuka je da pacijentice redovno obavaljaju mamografske preglede nakon 40-e godine. Pregled je potpuno bezbolan , a u velikom broju slučajeva spašava život.

Ultrazvučni pregled
Ultrazvučna pretraga dojki se najčešće koristi kod mladih žena koje imaju više žljezdanog tkiva. Ultrazvukom dojki može se rano otkriti prisustvo kvržica (da li je riječ o cisti ili tumoru). Ako je potrebno, u slučaju sumnjive kvržice, pomoću vrlo tanke igle može se učiniti ciljana punkcija i citološki pregled. Pretraga se izvodi ambulantno i nije bolna, niti su moguće ikakve komplikacije.

Mamografija
Mamografija je tačna i pouzdana pretraga kojom se otkrivaju tumori i druge promjene, premalene da bi se mogle napipati. Mamografski pregled u većini slučajeva nije bolan. U mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prilično nejasna, stoga je uobičajeno da nema razloga (osim iznimno) snimati dojke žena mlađih od 35 godina. Prvu mamografiju savjetuje se napraviti ženama između 35. i 40. godine, a zatim ženama starijim od 40 godina svake dvije do tri godine. Mamografija obuhvaća dvije snimke dojke (snimku sprijeda te sa bočne strane dojke), koje prikazuju njezinu građu i sumnjiva mjesta. Uprkos nezamjenjivosti mamografije u ranom otkrivanju i najmanjih malignih pojava, važno je naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom, stoga se nekada savjetuje kombinacija ultrazvuka i mamografije ili dodatno druge metode i analize.

MAMO PAKET
Kako bi pacijentima omogućili što bržu, jednostavniju i pouzdanu dijagnostiku, Poliklinika Medical Irac je u novootvorenom Radiološkom centru omogućila kompletnu dijagnostiku promjena na dojkama. Pacijentima je na raspolaganju napredni ultrazvučni pregled, mamografija – zlatni standard u otkrivanju karcinoma dojke, ali i veoma važna laboratorijska analiza – tumor marker CA 15-3 koji ima svoj najveći značaj u kontroli toka bolesti pacijentkinja sa rakom dojke budući da povišene ili snižene vrijednosti koreliraju sa progresijom, odnosno regresijom bolesti.
Sve preglede i analize je moguće uraditi u sklopu MAMO PAKETA po cijeni od 100KM.

Trebate termin ili konsultacije u vezi mamografije?
Pozovite nas na broj 035 366 646 i naše osoblje će odgovoriti na sva vaša pitanja.