fbpx

Ljudska prehrana se odnosi na hranu koja se oralnim putem unosi u organizam. Neizostavni je element svakodnevnog života. Raspoloženje, zdravlje i efikasnost su, izmedu ostalog, uslovljeni zdravom ishranom.

Postoji pet glavnih klasa nutrijenata: ugljeni hidrati, lipidi, proteini, vitamini i minerali.

Zdrav način ishrane se svodi na raznovrsnost i pravilan odabir prehrambenih sastojaka. Osim toga, zdravlje je rezultat i pravilno raspoređenih obroka. Da bi ishrana bila zdrava dnevni unos bi trebao da sadrzi 20 vrsta aminokiselijna (gradivnih sastojaka proteina), od kojih je 12 esencijalno.
Pored aminokiselina, koje tijelo ne može da skladišti, funkcionalnom sistemu su potrebni vitamini radi odbrane imunološkog sistema, kao i minerali koji jačaju isti. Ugljeni hidrati čine energetski kapacitet centralnog nervnog sistema, mišića i rada krvnih sudova. Masti daju dodatnu energiju, a potrebno je uzeti u obzir da nezasićene masti imaju prednost u odnosu na zasićene.
Vlakna uključuju sve hranljive sastojke koje organizam ne može svariti ili apsorbovati.

Pravilan i opšte korektan način pravilne ishrane ne postoji. Nijedna ishrana nije potpuna, niti savršena. Važan je kvalitet hrane, ali i količina. Prekomjeran unos hrane nije preporučljiv. On se naziva prejedanje, i dovodi do gojaznosti. Gojaznost spada u prvih 50 brzorastućih problema svijeta.
Gojaznost je bolest 21. vijeka, budući da sve više ljudi na svijetu pati od ove bolesti. Definiše se kao masa tijela neprimjerena visini i konstituciji osobe. Do gojaznosti dovodi nezdrav način prehrane, tj. odstupanje od zdrave ishrane. Taloženje suvišne masnoće, u koju se obično transformišu ugljeni hidrati, dovodi do formiranja viška masnog tkiva i gojaznosti.

CategoryPrehrana

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super