fbpx

Selen je za organizam, nužan oligoelement i snažan antioksidans. Štiti stanice od oksidacije, te sprječava prerano starenje kože, mišića i mozga. Također sudjeluje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i jača imunitet, a u jetri potječe izbacivanje nekih toksina.
Prema nekim istraživanjima, selen bi mogao smanjiti opasnost od gastrointestinalnog raka i raka prostate. Studije su pokazale da selen pozitivno utječe i na mušku plodnost. Naime, nedostatak selena povezan je sa smanjenom pokretljivošću spermatozoida kod nekih životinja. Kod čovjeka, međutim, ovo nije još potpuno dokazano.
Ljudski organizam ne proizvodi selen, pa ga je potrebno unijeti pravilnom prehranom. Hrana bogata proteinima, ujedno obiluje i selenom. Zato se pobrinite da na vašem stolu svoje mjesto pronađu plodovi mora, riba (tuna), teletina, jaja, crveno meso i žitarice.
Do nedostatka selena u organizmu, najčešće dolazi zbog prehrane siromašne proteinima, kao i zbog malog unosa ribe i žitarica. Na razinu selena u organizmu utječu i dob osobe i zdravstveno stanje. Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, jer ne postoje neki vidljivi simptomi.
Općenito govoreći, nedostatku selena najpodložnije su osobe izložene oksidantnom stresu (pušenje, zagađenost) ili one koje pate od bolesti povezanih uz oksidantni stresa.
Starije osobe imaju veću potrebu za selenom, jer sve bolesti koje se javljaju u trećoj dobi naglašavaju nedostatak tog oligoelementa. Osobe koje boluju od distrofije ili drugog mišićnog poremećaja također u organizmu imaju manjak selena jer se on u najvećem dijelu koncentrira u mišićima.

Selen je najbolje unositi putem namirnica i to onih u kojima ga ima najviše. Pritom je važno poštivati propisane dnevne količine. Iako do prevelike količine selena u organizmu dolazi doista rijetko, ona može biti toksična i uzrokovati iritaciju kože glave i noktiju. Do ovakvog slučaja dolazi ukoliko se duže vrijeme u organizam unosi više od 0,9 miligrama selena dnevno.

Izvor: http://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/zasto-nam-je-potreban-selen/

CategoryPrehrana

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super