fbpx

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a većina kalcija nalazi se u kostima – zato je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, kalcij izgrađuje zube, a sudjeluje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.

Ne tjerajte kalcij iz organizma
Nužan je za pravilan rad živčanog i mišićnog sustava, regulira srčani ritam, krvni tlak i zgrušavanje krvi, važan je za hormonsku ravnotežu, a uravnotežuje i želučanu kiselinu. Kalcij pomaže protiv alergija jer u organizmu sprečava prekomjerno stvaranje histamina, tvari koja potiče alergijske reakcije. Blagotvoran je i za probavu, a neka istraživanja pokazala su da štiti od raka crijeva.

Navalite na zeleno povrće
Ako se prehranom unosi premalo kalcija, tijelo će, kako bi održalo normalnu razinu kalcija, posegnuti za njegovim zalihama u kostima, što s vremenom može uzrokovati osteoporozu.
Mlijeko i mliječni proizvodi tradicionalno se ističu kao najbolji izvori kalcija, no kalcijem obiluje i zeleno povrće, npr. špinat, raštika, brokula, blitva, kupus, kelj. Dobri su izvori kalcija bademi, orasi, naranče, soja, zob i srdele, a ima ga i u komoraču, mahunama, tikvicama, češnjaku, bosiljku, cimetu, sezamu, algama, suhim šljivama.

Vitaminska ravnoteža
Vitamin C pospješuje iskorištavanje kalcija u crijevima te omogućuje da kalcij izgrađuje kosti. Za izgradnju kostiju i apsorpciju kalcija osobito je važan vitamin D. Nedostatak vitamina D može rezultirati nedostatkom kalcija.

http://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/kalcij-hrani-kosti-zivce-i-misice-uravnotezuje-tlak-stiti-od-alergija/

CategoryPrehrana

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super