fbpx

HBOT pomaže sportistima da se brže oporave nakon izrazitih fizičkih napora i nezgoda koje se mogu desiti prilikom sportskih aktivnosti. Većina nezgoda uključuje naprezanja i uganuća, što rezultira nakupljanjem tečnosti u vezivnom tkivu. Ova prirodna reakcija organizma komprimira krvne sudove i ograničava prirodni tok oksigena koji je od vitalnog značaja. Usljed toga, tkivo koje okružuje okolinu povrede ne dobija potrebni oksigen, što sprečava proces izlječenja. HBOT prožima krvnu plazmu i hemoglobin sa oksigenom, a crvena krvna zrnca postaju fleksibilnija i povećavaju svoju sposobnost za probijanje kroz otokom blokirane krvne sudove. Oksigen pomaže samim ćelijama u izlječenju, ali i potpomaže i odbranu cijelog organizma, dok se vrijeme oporavka značajno skraćuje. Hiperbarična komora potpomaže povlačenje otoka i povećava pritisak krvi u povrijeđenom području.

Hiperbarična oksigenska terapija povećava izdržljivost i otklanja umor

Oksigen je od suštinske važnosti za sve ljude, a ne samo sportiste, obzirom da on ubrzava stvaranje glikogena koji predstavlja jedan od glavnih izvora energije za mišiće. Tokom treninga, molekula glukoze se dijeli u dvije molekule piruvinske kiseline, koja ulazi u mišićne ćelije i u kombinaciji sa oksigenom tokom kompleksnog Krebsovog ciklusa proizvodi adenozin trifosfat (ATP) koji predstavlja izvor energije u mišiću. U situacijama kada nema dovoljno oksigena za stvaranje ATP-a, piruvinska kiselina prelazi u laktat (sol mliječne kiseline), koji se rastvara u krvi i koji se postepeno uklanja tokom vremena. Ali tokom intenzivnog fizičkog napora, laktati se nakupljaju u mišićima uzrokujući zamaranje.

HBOT obogaćuje organizam sa oksigenom, čime se obezbjeđuju potrebe za oksigenom prilikom proizvodnje ATP-a i uklanjanja mliječne kiseline koja stvara zamor. Velike količine oksigena, pomažu sportistima da povećaju svoje sposobnosti i ubrzaju oporavak nakon fizičkih napora. Dodatno, oksigen poboljšava funkcije mozga, što omogućava sportistima u efikasnijem i bržem rasuđivanju što može biti od presudnog značaja na rezultate samih takmičenja.

CategoryZdravlje

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super