fbpx

Helicobacter pylori (skraćeno H. pylori), ranije poznata kao Campylobacter pylori, gram-negativna je, mikroaerofilna, spiralna bakterija koja se često nalazi u želucu. Njezin helikoidni oblik smatra se rezultatom evolucije u cilju penetracije sluznice želuca kako bi proizvela infekciju. Infekcija bakterijom H. pylori obično nema simptoma, ali ponekad uzrokuje gastritis (upalu želuca) ili čireve na početku tankog crijeva. Infekcija je također povezana s razvojem određenih karcinoma koji se javljaju u manje od 20% slučajeva.

2015. godine procijenjeno je da je više od pola svjetske populacije imalo H. pylori u svom gornjem probavnom traktu sa infekcijom (ili kolonizacijom) kao češćom pojavom u zemljama u razvoju. U zadnjim decenijama, ipak, u više zemalja svijeta smanjila se rasprostranjenost H. pylori u probavnom sistemu. Smatra se da dob pri kojoj neko zadobije ovu bakteriju utiče na patološki ishod infekcije. Osobe zaražene u ranoj dobi imaju veće šanse razviti jače upale koje mogu biti praćene atrofičnim gastritisom sa većim naknadnim rizikom od želučanog čira, želučanog raka, ili oboje. Sticanje infekcije u starijoj dobi dovodi do različitih želučanih promjena koje veoma često dovode do dvanaestopalačnog (duodenalnog) čira.

Helicobacter pylori je zarazna bakterija, mada tačan put prenosa nije poznat. Prenos s osobe na osobu je najvjerovatnije preko oralno-oralne ili fekalno-oralne rute.

Čak do 90% osoba sa H. pylori nikad ne osjeti simptome i komplikacije. Ipak, osobe zaražene sa H. pylori imaju 10% do 20% rizika da u periodu života razviju stomačne čireve. Akutna infekcija može se javiti kao akutni gastritis sa bolom u trbuhu ili mučninom. Kada se ovo stanje razvije u hronični gastritis, simptomi, ako su prisutni, često su jednaki onima od neulcerozne dispepsije: stomačni bolovi, mučnina, nadimanje, podrigivanje i ponekad povraćanje. Bol se obično javlja kada je želudac prazan, između obroka, kao i u ranim jutarnjim satima, mada se može javiti i u ostalim dijelovima dana. Manje česti simptomi čira uključuju mučninu, povraćanje te gubitak apetita.

Kolonizacija H. pylori nije bolest sama po sebi, nego stanje povezano s više poremećaja gornjeg gastrointestinalnog trakta. Neinvazivni testovi na H. pylori infekciju mogu biti podesni i uključuju testove krvnih antitijela, antigen testa stolice ili test daha ugljične uree.

U našoj laboratoriji u Poliklinici Medical Irac radimo analize krvnih antitijela kao i antigen test stolice.

Cijene testova :

  • IgG antitijelo 30 KM
  • IgA antitijelo 30 KM
  • Antigen test stolice 20 KM.
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super