Kompjuterizovana tomografija – uređaj za kratko vrijeme snimanja pruža detaljan prikaz unutrašnjosti tijela i stanja organa.
Naš 128 slajsni CT aparat omogućava snimanje statičnih kao i organa u pokretu uz minimalnu dozu zračenja i maksimalan kvalitet slike.

CT skeniranje se koristi za pregled mnogih dijelova tijela i to:

Pluća i toraks (grudni koš): CT skener može da otkrije infekcije, tumore, proširenja krvnih sudova (aneurizme), metastaze.
Abdomen (trbušna šupljina): CT skener može otkriti patološke kolekcije tečnosti, tumore, kao i neke bolesti urinarnog trakta.
Jetra: CT skener može otkriti tumore jetre, krvarenja u jetri, kao i manje bolesti jetre
Pankreas: CT je izuzetno kvalitetan aparat kada je u pitanju detekcija tumora i upale pankreasa (pankreatitis akutni i hronični).
Žučna kesa i žučni putevi: CT se koristi u otkrivanju mjesta i uzroka stvaranja bloka u protoku žuči.
Nadbubrežne žlijezde: CT je u mogućnosti da detektuje tumore nadbubrežne žlijezde
Slezena: CT se koristi kod evaluacija povreda slezene.
Kičma i kičmeni stub: CT može otkriti tumore, povrede, degenerativne promjene, deformitete, hernije diskusa i druge probleme kičme.
Mozak: mogu se razlikovati tkivo tumora, edematozno moždano tkivo, kapsula apscesa mozga, hematom, infarkt, kalcifikacije.

Postoje li rizici?

CT / Kompjuterizovana tomografija može dijagnosticirati po život opasna stanja, kao što su krvarenje, krvni ugrušci ili rak, te ukoliko se ova stanja otkriju na vrijeme mogu spasiti život. Jonizirajuće zračenje može prouzročiti neke biološke učinke na živom tkivu i to se povećava sa povećanjem broja izloženosti tokom života. Međutim, rizik od razvoja karcinoma zbog izloženosti zračenju općenito je mali. Također, naš savremeni aparat omogućava korištenje manje zračenja uz vrhunski kvalitet slike čime je rizik sveden na minimum.

Koliko dugo traje CT / Kompjuterizovana tomografija?

U zavisnosti od vrste snimanja, njegova dužina je između 10 i 30 minuta. Ovo vrijeme može varirati u zavisnosti od prirode dijagnostike.
Također ovisi o tome da li se prilikom snimanja koristi i kontrast odnosno da li je potrebna i laboratorijska analiza.

Šta se dešava po završetku snimanja i kada ću dobiti moje rezultate?

Radiolozi proučavaju vaše snimke i vrše dijagnosticiranje, a Vaš nalaz je gotov u roku od par dana.

Trebate termin ili konsultacije u vezi CT snimanja?
Pozovite nas na broj 035 366 646 i naše osoblje će odgovoriti na sva vaša pitanja.