Denzitometrija Ključna Metoda za Praćenje Zdravlja Vaših kostiju

Denzitometrija je neinvazivna dijagnostička metoda koja se koristi za procjenu gustoće kostiju i rizika od osteoporoze. Ova precizna tehnika igra ključnu ulogu u praćenju zdravlja kostiju i prevenciji fraktura.

Važnost Denzitometrije:
Rano otkrivanje osteoporoze: Denzitometrija omogućuje rano otkrivanje smanjenja gustoće kostiju, što je ključno za sprječavanje osteoporoze i fraktura.
Procjena rizika: Postupak pomaže u određivanju rizika od fraktura, pružajući liječnicima važne informacije o potrebi za preventivnim mjerama.
Praćenje terapije: Za pacijente s već dijagnosticiranom osteoporozom, denzitometrija se koristi za praćenje učinkovitosti terapije i prilagodbu plana liječenja prema potrebi.

Kako se izvodi denzitometrija:
Priprema: Pacijent mora biti spreman na postupak, noseći odjeću bez metalnih dijelova koji bi mogli ometati snimak.
Postupak: Pacijent se postavlja na stol, a uređaj emitira minimalnu količinu rendgenskog zračenja kroz kosti.
Rezultati: Rezultati se izražavaju kao T-skor i Z-skor, pružajući informacije o gustoći kostiju u usporedbi s normama za dob i spol.
Koristi za pacijente:
Prevencija fraktura: Denzitometrija pomaže u identifikaciji osoba s povećanim rizikom od fraktura te omogućava preventivno djelovanje.
Personalizirani planovi brige: Na temelju rezultata, liječnici mogu razviti personalizirane planove brige, uključujući prehrambene smjernice i tjelesnu aktivnost.
Povećanje svijesti o zdravlju kostiju: Redovni pregledi denzitometrijom potiču svijest o važnosti očuvanja zdravlja kostiju, posebno kod starije populacije.
Denzitometrija nije samo dijagnostički alat; to je ključna preventivna mjera za očuvanje snage i vitalnosti vašeg kostura. Ako imate faktore rizika ili ako vam je preporučena denzitometrija, nemojte oklijevati – vaše kosti zaslužuju pažnju. Očuvajte svoje zdravlje kostiju uz denzitometriju, jer jake kosti čine temelj vitalnog života.

Cijena denzitometrije u Radiološkom centru Poliklinike Medical Irac je 50KM , a za snimanje nije potrebno posebno naručivanje.

Trebate određeni termin ili konsultacije u vezi denzitometrije?
Pozovite nas na broj 035 366 646 i naše osoblje će odgovoriti na sva vaša pitanja.