fbpx

Helicobacter pylori je najčešći uzročnik hroničnog gastritisa, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crijevu, a sada se u Poliklinici Medical Irac može otkriti i posebnim laboratorijskim testiranjem.

 Dijagnoza H. Pylori pored invazivnih metoda (endoskopije i biopsije sluznice želuca) također uključuje i neinvazivnu metodu tj. laboratorijsko testiranje. Posebno je značajan ureaza izdisajni test koji je neinvazivni, neradioaktivni test koji detektuje Helicobacter pylori u želucu.

Ureaza izdisajni test smatra se najvalidnijim testom za dijagnostiku Helicobacter pylori jer se njime direktno određuje prisustvo bakterije, odnosno njena metabolička aktivnost.

Kada trebate pretragu?

Ovu pretragu trebate ako imate simptome gastrointestinalne bolesti, kao što su bol, iznenadni gubitak tjelesne težine, česte mučnine i povraćanje, osjećaj loše probave te punoće i nadutosti. Simptomi koji zaslužuju posebnu pažnju su oštra, iznenadna i perzistirajuća bol u želucu te povraćanje sadržaja s primjesama krvi.

Priprema za testiranje:

Pacijent NE SMIJE ništa da jede i da pije najmanje 6h prije izvođenja testa.

Najbolje je test raditi ujutru, nakon noćnog gladovanja i bez jutarnjeg doručaka i kafe. Pacijentima sa dijabetesom je dozvoljen lak obrok (npr. tost i čaj).

Test se radi najmanje 4 sedmice nakon prestanka uzimanja antibiotika, odnosno 2 sedmice od prestanka uzimanja lijekova za smanjenje lučenja želudačne kiseline.

Pacijenti na hroničnoj terapiji svoje lijekove bi trebalo da uzmu nakon izvedenog testa.

Izdisajni test mogu raditi i trudnice i dojilje.

Testiranje se jedino ne preporučuje kod osoba sa delimičnom gastrektomijom, a kod osoba mlađih od 18 godina se može raditi jedino uz izričitu preporuku ljekara.

Za vrijeme izvođenja ureja izdisajnog testa pacijent popije otopinu koja sadrži 13C-ureju, koja je potpuno neškodljiva. U prisutnosti enzima bakterije Helicobacter Pylori (ureaza), 13C-ureja se metabolizira te se određuje sastav izdahnutog zraka prije i poslije konzumiranja otopine.

Vrijeme koje je potrebno provesti u laboratoriji u toku izvođenja testa je oko 30 minuta, dok rezultati testa budu gotovi za 3-5 dana.

Urea izdisajni test možete uraditi u Poliklinici Medical Irac svakog radnog dana po cijeni od 80 KM.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super