fbpx

CA 125 je glikoprotein kojeg u najvećoj mjeri luče epitelne stanice jajnika. U manjoj mjeri luče ga i epitelne stanice nekih drugih organa. Njegov je porast najčešći i najizraženiji kod tumora jajnika pa se stoga koristi kao marker tumora jajnika.Služi i kao sekundarni marker raka gušterače.

Kako se mjeri CA 125?
CA 125 se proizvodi na površini stanice i oslobađa u krvotok te se njegova razina mjeri pomoću uzorka krvi, urina ili tkiva korištenjem različitih laboratorijskih metoda. Rezultati pretrage gotovi su isti dan.

Određivanje koncentracije tumorskih markera provodi se prije postavljanja dijagnoze, u tijeku i nakon završetka terapije te nakon nje periodično da bi se pravovremeno prepoznalo ponovno javljanje tumora.

Koja je normalna vrijednost CA 125 markera?

Normalna razina CA 125 u serumu je do 35 U/ml. On je znatno povišen kod svih oboljelih od uznapredovalog raka jajnika i te vrijednosti imaju veliko značenje u praćenju oboljelih.

No ako se nakon provedene terapije vrijednosti CA-125 snize na normalnu, to ne znači nužno i konačno izlječenje. Oko 50% liječenih od raka jajnika s normalnim vrijednostima CA-125 ima najvjerojatnije rezidualnu (ostatnu) bolest.

Usprkos tomu, CA 125 ima značenje u prognozi bolesti. Ako se nakon pravilnog kirurškog zahvata i tri ciklusa kemoterapije CA 125 snizi na normalnu razinu, bolesnice imaju puno veću šansu za preživljavanje, nego one kod kojih sporije dolazi do pada vrijednosti CA 125.

Kako se pripremiti za pretragu?

Nije potrebna posebna priprema. No ne preporučuje se testiranje za vrijeme redovitog mjesečnog krvarenja, jer to može biti uzrok povišenih vrijednosti CA 125.

Ovu pretragu možete uraditi svaki dan u Poliklinici Medical Irac po cijeni od 25KM.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super