fbpx

Oktobar je mjesec posvećen misiji borbe protiv karcinoma dojke – podizanju svijesti i informisanju žena oko redovne kontrole, brige za zdravlje i borbe protiv ove bolesti. Kako biste bolje shvatili značaj prevencije odnosno rane dijagnoze i na vrijeme spriječili ili kontrolisali opaku bolest, u nastavku donosimo važne analize i metode za otkrivanje karcinoma dojke.

Jedan od važnih koraka u dijagnostici karcinoma dojke je analiza tumor marker dojke odnosno CA 15-3.

Šta je CA 15-3?

CA 15-3 je karcinomski antigen ili tumor marker koji se koristi u ispitivanju i praćenju širenja raka dojke. To se radi laboratorijskim pretragama i ono što povezuje prve znake raka dojke su povišene vrijednosti ovog markera.  CA 15-3 je najpoznanitija i najkorištenija laboratorijska pretraga u dijagnostici raka dojke.

Kako se radi CA 15-3 test?

Utvrđivanje povišene vrijednosti antigena je moguće dobiti  samo preko analize krvi. U tom smijeru, test za ovaj tumor marker radi se uzimanjem uzorka krvi iz vene. Rezultati koji se dobiju nakon analize krvi pokazuju u kojem je stanju i stadiumu rak dospjeo i da li ga uopšte ima. Ovaj test nije tretman, već samo infomativni nalaz u kojem je stanju vaše tijelo.

Bitno je naglasiti da se ovaj tumor marker koristi kod osoba kod kojih je već dijagnosticiran rak dojke, koji su bili pod terapijom i isti služi kako bi se kontrolisala vreijdnost u krvi koji bi mogli alarmirati na povratak ili napredovanje bolesti. Kako do ovoga ne bi došlo, ljekari preporučuju redovne kontrole.

 Prvi koraci su samokontrole, a ukoliko osjetite nešto atipično, onda slijedi mamografija, ultrazvuk te druga dijagnostika. Na vrijeme otkrivanje raka dojke može rezultirati  95% uspješnosti liječenja.

U Poliklinici Medical Irac tokom cijelog oktobra iskoristite popust na paket ultrazvuk dojki + tumor marker 15 – 3 po cijeni od 45KM.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super