fbpx

Kardiovaskularna oboljenja sa sobom nose najveću stopu smrtnosti stanovništva širom svijeta pa i u Bosni i Hercegovini, međutim usvajanjem zdravih životnih navika i uticanjem na rizikofaktore obolijevanja, moguće je prevenirati razvoj kardiovaskularnih bolesti. Savjete smo potražili od prim.dr. Nedžade Hukić Suljkanović, spec. interniste, subspec.kardiologa u Poliklinici Medical Irac.

Jedno od najčešćih oboljenja iz ove grupe je hipertenzija (trajno visok krvni pritisak) koja je osnovni razlog zašto se pacijenti javljaju kod porodičnog ljekara.

Kod hipertenzije razlikujemo esencijalnu/primarnu i sekundarnu.

Primarna hipertenzija se javlja u 95 posto slučajeva. Uzrok “esencijalne” hipertenzije ne može se ustanoviti. Ona može biti uzrokovana genetskim faktorima i faktorima okoliša i javlja se nakon 35 godine života. “Sekundarna” hipertenzija je hipertenzija izazvana nekim drugim poremećajem i može se javiti i u ranom dječijem uzrastu, pojašnjava dr. Hukić Suljkanović.

Faktori uzroka i prevencija

Brojni su faktori koji utiču na razvoj kardiovaskularnih oboljenja, a većina ih je vezana za način života odnosno loše životne navike.

Rizici za razvoj kardiovaskularnih oboljenja su dob, pol, nasljedni faktori, gojaznost, dijabetes, konzumiranje alkohola i nikotina, izostanak fizičke aktivnosti, dislipidemija (poremećaj metabolizma masti) i drugi,  navodi dr. Hukić Suljkanović.

Stručnjaci poručuju da postoje određeni faktori rizika na koje se može uticati, ali i oni na čijem polju su građani nemoćni.

Može se uticati na promjenjive faktore rizika.  Dob, pol, genetiku ne možemo mijenjati, ali sve ostalo možemo: regulisati tjelesnu težinu, reducirati unos masti, prestati konzumirati alkohol i nikotin, povećati fizičku aktivnost, hraniti se zdravije, ističe dr. Hukić Suljkanović.

Javljanje ljekaru preporučuje se već kod prvih simptoma: glavobolje, vrtoglavice, nesigurnosti u hodu, umora, povremene boli u grudima. U zavisnosti od simptoma i rizikofaktora, nakon javljanja ljekaru, pristupa se liječenju oboljenja.

Veliki broj kardiovaskularnih oboljenja se ne može upotpunosti izliječiti, već samo držati pod kontrolom, stoga je važno voditi računa o prevenciji i zdravom načinu života.

CategoryKardiologija
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super