fbpx

Premda je riječ o jednom od najučestalijih krvnih poremećaja prisutnom kod gotovo 10% opće populacije, prve simptome anemije, poput malaksalosti, inertnosti i glavobolje većina ne uzima u dovoljnoj mjeri kao razlog zbog kojega bi potražili pomoć liječnika.

Međutim, u nešto težim slučajevima, anemija može uzrokovati ozbiljne poteškoće stoga je prevencija i pravodobna reakcija od iznimne važnosti.

Što je anemija?

Anemija je stanje za koje je karakterističan nedostatak crvenih krvnih stanica (eritrocita) odnosno smanjena koncentracija hemoglobina koji se nalazi u njima i služi za prijenos kisika iz pluća u tkiva i organe.

 Vrste i uzroci anemije?   

Anemija je široko rasprostranjeni krvni poremećaj prisutan u gotovo 400 pojavnih oblika od kojih su neki poput nedostatka željeza lako izlječivi promjenom prehrambenih navika i dodacima željeza, dok drugi oblici mogu biti opasni po život. S obzirom na uzroke anemija razlikovat će se simptomi pa i sama terapija koja će biti primijenjena u pojedinim slučajevima.

Premda postoje različite podjele anemija, njezini oblici se ovisno o uzrocima mogu podijeliti u tri osnovne grupe:

  • Anemiju uzrokovanu gubitkom eritrocita odnosno hemoglobina karakterizira polagani i dugi period krvarenja koji može proći posve neopaženo. Ovo krvarenje može biti uzrokovano gastrointestinalnim poremećajima, korištenjem nesteroidnih antiupalnih lijekova kao što je aspirin, a također može biti i posljedica menstrualnog krvarenja i gubitka krvi tijekom poroda.
  • Anemija kao posljedica nedovoljne sinteze eritrocita i hemoglobina može biti uzrokovana nedovoljnom proizvodnjom crvenih krvnih stanica ili njihovom disfunkcijom pri čemu se krvne stanice smanjuju zbog nedostatka minerala i vitamina potrebnih za njihovo ispravno funkcioniranje.
  • Anemija također može biti uzrokovana i hemolizom odnosno razaranjem krvnih stanica. U takvom stanju stanice su krhke i ne mogu izdržati stres cirkulacijskog sustava.

Sideropenična anemija

U većini slučajeva anemiju uzrokuje nedostatak željeza u prehrani i/ili nemogućnost apsorpcije željeza tokom probave. U ovom slučaju riječ je o najčešćem obliku, sideropeničnoj anemiji koja je učestala kod ženske populacije uslijed značajnijeg gubitka krvi menstruacijom, tijekom trudnoće te dojenjem.

Smanjeni unos željeza prehranom kao uzrok sideropenije čest je samo u dojenčadi i djece. Kod starijih osoba je osim slabijeg unosa željeza prehranom, često važan faktor i postojanje infekcije parazitima te krvarenje iz gastrointestinalnog trakta. Također, neki od uzroka sideropenične anemije su kronično krvarenje te pojačano razaranje eritrocita (hemoliza) kao posljedica dugih bolesti.

Osim najzastupljenijeg oblika, sideropenične anemije, razlikujemo još neke rasprostranjene oblike:

  • Aplastična anemija jedan je od vrlo ozbiljnih oblika anemije koji u težim slučajevima može biti opasan po život, a posljedica je smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca kojoj su uzrok oštećenje ili neaktivnost koštane srži.
  • Megaloblastična anemija uzrokovana je manjkom vitamina B12 ili folne kiseline, a ponekad se javlja i u trudnoći. Karakterizirana je razlikom u sazrijevanju jezgre i citoplazme zbog pogreške u sintezi DNK.
  • Hemolitična anemija uzrokovana je preuranjenim raspadom crvenih krvnih zrnaca pri čemu ih koštana srž ne uspjeva nadomjestiti u dovoljnoj mjeri. Ova vrsta anemije prisutna je kod nekih autoimunih bolesti.
  • Srpasta anemija uglavnom se javlja kod osoba porijeklom iz Afrike, a obično se počinje razvijati već u djetinjstvu. Naziv je dobila po neprirodnom, srpastom obliku crvenih krvnih stanica koje su slabije fleksibilnosti što rezultira njihovom ograničenom pokretljivošću.
  • Perniciozna anemija nastaje kao posljedica nedovoljne apsorpcije vitamina B12, a javlja se u odraslih kao posljedica atrofije želudca.

Simptomi i terapija kod anemije

Klinička slika anemije uključuje sljedeće opće simptome: slabost, pojačani umor, otežana koncentracija, bljedoća kože i sluznica, vrtoglavica, zujanje u usima, kratak dah, poremećaji sna, gubitak apetita i depresija. Često se javljaju glavobolja i iritabilno ponašanje.

Teži oblici anemije mogu dovesti do pojačanog rada srca, pa i uzrokovati njegovo zatajenje prilikom većih napora. Također, anemija može uzrokovati i različite neurološke probleme praćene mentalnim poteškoćama.

Ukoliko osoba primijeti neke od navedenih simptoma, trebala bi se obratiti liječniku, koji će na temelju simptoma i laboratorijske analize krvi postaviti dijagnozu te odrediti adekvatnu terapiju kako bi se otklonio prvobitni uzrok anemije. S obzirom na različite pojavne oblike ovog poremećaja dijagnoza i terapija se uvelike može razlikovati u pojedinim slučajevima, pa će tako primjerice kod sideropenične anemije naglasak biti na promjeni prehrambenih navika i nadomjestku željeza, dok će kod megaloblastične i perniciozne anemije biti potrebno nadomjestiti manjak vitamina B12.

 

CategoryKardiologija

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super