fbpx

HIPERTENZIJA SIMPTOMI I LIJEČENJE

Hipertenzija spada među bolesti koje su u velikoj ekspanziji posljednjih par godina, na to najviše utječu nezdrave životne navike, loša prehrana i velika izloženost stresu – stoga je sve više prisutan i visok krvni pritisak na nervnoj bazi.Oboljenje je neugodno i iz godine u godinu uzima danak kod sve mlađe populacije.Glavni problem predstavlja to što su hipertenzija simptomi jako teško uočljivi i često prolaze neopaženo sve do trenutka kada nastanu teška sistemska oštećenja u organizmu, kao što su oboljenja srca, infarkt, moždani udar, aneurizma ii otkazivanje bubrega.U nastavku ovog članka dat ćemo vam Detaljana upute o uzrocima, znakovima oboljenja, preventivi i liječenju hipertenzije.Pored terapija koje nudi službena medicina, trudili smo se i da vam damo odgovore na to kako sniziti tlak prirodnim putem bez lijekova koji s druge strane preporučuju fitoterapeuti i stručnjaci alternativne medicine.Ono u čemu se naročito treba voditi računa je pravila prehrana kod hipertenzije koju preporučuju i jedni i drugi..Pa krenimo …

Arterijska hipertenzija

Trajno povišen krvni tlak koji se definira vrijednostima iznad 140/90 mmHg naziva se arterijska hipertenzija, od kojeg pati svaki četvrti stanovnik naše planete .Na temelju uzroka nastanka dijeli se u dvije velike grupe:

Esencijalna hipertenzija (nepoznatog uzroka koja se dijagnosticira u 95% svih slučajeva trajno povišenog krvnog tlaka) češće se javlja u obiteljima gdje već postoji hipertenzija, zatim kod osoba koje unose više kuhinjske soli u ogranizam, pretilih i fizičkih neaktivnih ljudi, pušača, bolesnika izloženih kroničnom stresu.

Sekundarna hipertenzija, kod koje je uzrok poznat (oboljenja hipofize, bubrega, nadbubrega, štitnjače, uporaba kontracepcijskih tableta) …
Esencijalna hipertenzija najčešće zahtijeva stalnu primjenu lijekova i redovite liječničke kontrole, dok se sekundarna hipertenzija liječi eliminiranjem uzroka.U praksi to ovako izgleda: svaka osoba kod koje je arterijski tlak prešao tkz. normalne vrijednosti od 120/80 mm Hg treba podvrgnuti detaljnom pregledu, kako bi liječnik odredio adekvatnu terapiju. Pacijenti s hipertenzijom prvog (140-159 / 90-99 mmHg) i drugog stupnja (iznad 160/100 mmHg) moraju redovito uzimati lijekove. Međutim, osobama kod kojih je utvrđeno prehipertenzivno stanje (120-139 / 80-89 mmHg), prije nego što prijeđu na terapiju lijekovima, liječnik može preporučiti promjenu životnih navika poput smanjenja tjelesne težine, redovitog vježbanja, prestanka pušenja i redukcije unosa soli.Blaga hipertenzija se može na vrijeme spriječiti i držati pod kontrolom, bez upotrebe medikamenata ako osoba promijeni svoje nezdrave navike.

HIPERTENZIJA UZROCI POVIŠENOG KRVNOG TLAKA/PRITISKA

Visok krvni tlak može nastati kao primarno (idiopatska) oboljenje, bez jasnog uzroka ili kao sekundarna bolest izazvana nekim organskim poremećajem ili utjecajem čimbenika iz okruženja. U faktore rizika na koje se ne može utjecati ubrajaju se nasljeđe, životna dob i bolesti metabolizma, pa se tako arterijska hipertenzija češće sreće kod starijih ljudi, kao i kod onih u čijoj užoj obitelji postoje dijagnosticirani slučajevi hipertenzije, kao i kod pretilih ljudi. U ostale česte uzroke spadaju pušenje cigareta, konzumiranje alkohola i kave, psihička napetost, stres, profesionalna opterećenost i nedostatak fizičkih aktivnosti. Dijabetičari pripadaju vrlo rizičnoj skupini, a ostala oboljenja koja mogu dovesti do hipertenzije jesu bolesti srca, bubrega i nadbubrežne žlijezde, kao i poremećaj hormonskog balansa. Osobe koje uzimaju lijekove za suzbijanje apetita, kontracepcijske pilule, kortikosteroide ili medikamente za liječenje migrene također su izložene povećanom riziku od razvoja hipertenzije.Povišen krvni tlak, pojedinačno gledano, najznačajniji je faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, i to prije svega srčanog udara ( infarkta miokarda), srčane slabosti, iznenadne srčane smrti i ßlog (moždanog udara) .Visoko gornji krvni tlak za svakih 20 mmHg udvostručuje šanse za nastanak ovih neželjnih stanja i bolesti, zbog čega je od presudnog značaja rano prepoznavanje znakova arterijske hipertenzije i adekvatno liječenje.

HIPERTENZIJA SIMPTOMI VISOKOG TLAKA/PRITISKA

Hipertenzija se naziva i “tihi ubojica” jer se kod većine pacijenata simptomi visokog tlaka ne mogu jasno prepoznati pa se bolest otkriva slučajno, najčešće tijekom nekog rutinskog pregleda. Zato liječnici ističu važnost redovitog mjerenja tlaka, posebno kada je riječ o osobama koje pripadaju visokorizičnoj skupini (dijabetičari, oni s nasljednom sklonošću i sl ..). Kada dođe do značajnog povećanja krvnog tlaka, javljaju se prvi simptomi hipertenzije: jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost i problemi s vidom, što ponekad prati i tup bol u prsima, otežano disanje i nepravilni srčani otkucaji.U nekim slučajevima bolesnik se žali na pulsiranje u vratu, prsima ili ušima, a javlja se i krv u mokraći – najčešće samo u tragovima. hipertenzija simptomi mogu biti i zujanje u ušima (tinitus), kratak dah i brzo zamaranje i pri najmanjim fizičkim aktivnostima (penjanje uz stepenice u višekatnicama i slično) .Osoba koje primijete ove znakove hitno se moraju javiti liječniku, jer se verovalno radi o hipertenzivnoj krizi koja predstavlja uvod u moždani udar ili infarkt.Takva hipertenzivna kriza, predstavlja nagli skok krvnog tlaka praćen jakom glavoboljom, povraćanjem i prolaznim neurološkim deficitima. To je hitno stanje i zahtijeva brzu reakciju kako bi se visoki krvni tlak snizio te spriječile posljedice koje mogu biti fatalne.

MJERENJE KRVNOG PRITISKA I POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Temelj za postavljanje dijagnoze hipertenzije jeste mjerenje krvnog tlaka pomoću aparata ili stetoskopom koji registrira pulsiranje krvnog suda.Vrednosti se očitavaju u milimetrima živinog stuba (mmHg) i mogu znatno varirati čak iu toku dana, što ovisi o dobi pacijenta, stupnja nervoze i uzbuđenja u trenutku mjerenja, aktivnosti, lijekova koje uzima, stanja srca. Zato se zaključak ne smije donositi na temelju jednog mjerenja, već je potrebno da bar tri očitanja budu povišena da bi se dijagnosticirali hipertenzija simptomi. Da bi se dijagnoza potvrdila, pacijent treba nositi 24-satni holter krvnog tlaka, a neophodan je i fizički pregled tijekom kojeg će liječnik stetoskopom poslušati da li se na srcu čuju eventualni šumovi ili “zviždanje” koji mogu ukazivati na suženje arterija i smanjen protok krvi. Bolesnik se upućuje i na dodatne laboratorijske analize (da bi se utvrdilo postoji li oštećenje bubrega), elektrokardiogram (EKG), a po potrebi se radi i rendgensko snimanje pluća i srca, kao i ultrazvučni pregled srca. U slučaju hiperlenzije koju ne prate simptomi i nema poznat uzrok, događa se da liječnik propisuje nekoliko terapija dok ne pronađe odgovarajući način liječenja. Među najčešće medikamente za liječenje hipertenzije ubrajaju antagonisti kalcija, ACE inhibitori, diuretici, beta-blokatori, ATI blokatori, blokatori alfa i beta receptora, a svi se mogu uzimati isključivo po preporuci liječnika.

HIPERTENZIJA PREHRANA ZA VISOK PRITISAK

Budući da s dolaskom hladnijih dana svi konzumiramo “jaču” hranu, najčešće suhomesnate proizvode i
masna i začinjena jela, ne čudi što se u tom dolazećem razdoblju javljaju razne zdravstvene tegobe -Među njima i hipertenzija.Umesto suhomesnatih proizvoda, odlučite se za ribu (tunu, haringu, losos …) čije meso sadrži omega-3 masne kiseline i DHA i EPA kiseline, koje pomažu u borbi protiv hipertenzije.Takođe, u prodaji se mogu naći i razni suplementi koji sadrže ove kiseline, ali se prije njihove upotrebe treba posavjetovati s liječnikom. Konzumiranje hrane bogate folnom kiselinom (vitamin B9), poput špinata i mahunarki, odlična je prevencija hipertenzije. Također, tu je u nezaobilazni češnjak čija blagotvorna djelovanja ne treba posebno isticati, a suplementima koji sadrže ovo povrće pripisuju se gotovo identična svojstva kao i lijekovima protiv hipertenzije. Začini poboljšavaju okus hrane i smanjuju potrebu za solju, a neke vrste doprinose normalizaciji krvnog tlaka. Komorač, origano, crni papar, bosiljak i estragon začinske su biljke koje se preporučuju oboljelima od hipertenzije. Istraživanja su pokazala da se grickanjem samo četiri štapića celera dnevno, arterijska hipertenzija se može smanjiti za 12-14 posto. Umjesto čipsa i raznih nezdravih grickalica, jedite orahe koji su bogati omega-3 i ALA masnim kiselinama, odličnim preventivnim sredstvima priotiv visokog krvnog tlaka. Poreci toga, unos soli neophodno je svesti na najmanju moguću mjeru, a umjesto šećera poželjno je koristiti steviju, jer je znanstveno dokazano da taj prirodni zasladivaci snižava krvni tlak.

ŠTO JE DOBRO ZA VISOK KRVNI PRITISAK

Odgovor je jednostavan: povećajte unos kalija i magnezija .Prema preporuci stručnjaka, odrasla osoba trebalo bi svakodnevno unijeti bar 4.700 mg kalija i ne vise od 2.300 mg natrija (iako je kod većine ljudi taj odnos obrnut). Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje unose preporučenu dnevnu dozu kalija zabilježen pad krvnog tlaka. U dobre izvore tog minerala spadaju soja, grah, rajčica, špinat i leća. I krumpir sadrži obilje ovog važnog minerala, a otkriveno je da u sastav tog povrća ulazi i kukoamin za koji se zna da snižava krvni tlak. Pacijenti koji moraju izbjegavati krumpir zbog visokog glikemijskog indeksa mogu pojačati unos rajčice koji također sadrži kukoamin (doduše, u nešto manjoj koncentraciji). Dovoljna količina magnezija u prehrani olakšava kontrolu krvnog tlaka i hiperetenzija se puno rjeđe javlja. Pored toga, znanstvenici su utvrdili da unošenje tog minerala smanjuje rizik od pojave srčanog udara. Magnezijem su bogate žitarice, integralna riža, bademi, lješnjaci, špinat i mlijeko.

VISOKI KRVNI PRITISAK NA NERVNOJ BAZI

Stres i uznemirenost mogu utjecati na trenutni, iznenadni i nagli skok krvnog tlaka. Zato je vrlo važno da osobe koje boluju od hipertenzije pronađu načina da izbjegnu stres. Rezultati brojnih studija o različitim tehnikama kontrole stresa i njihovom utjecaju na visok krvni tlak pokazali su da meditacija, opuštanje mišića, joga i tehnike nenasilne komunikacije utječu na smanjenje hipertenzije. Istraživanjem je utvrđeno da se hipertenzija na nervnoj bazi može držati pod kontrolom uz svakodnevno slušanje klasične glazbe, bar pola sata..Istraživanja pokazuju da svakodnevno hodanje brzim korakom snižava vrijednosti krvnog tlaka kod hipertenzičara, i to za čak 8 mmHg. Fizička aktivnost omogućuje da srce bolje koristi kisik, pa ne mora dodatno se napreže u pumpanju krvi. Provodite kardio vježbe bar pola sata četiri puta tjedno, ali se prethodno obavezno posavjetujete s liječnikom. Također, probajte tijekom šetnje povećate brzinu kretanja ili kilometražu. Sporo disanje i primjena tehnika meditacije, kao što su joga i tai-či, snižavaju razinu hormona stresa i potiču lučenje renina, enzima bubrega, koji utječe na vrijednosti krvnog tlaka. Prakticirajte ih pet minuta ujutro i prije odlaska na spavanje. Duboko udahnite i raširite grudni koš i stomačnu šupljinu. Potom izbacite zrak i oslobodite se napetosti.

HIPERTENZIJA TERAPIJA I LIJEČENJE

Danas nam na raspolaganju stoje mnogi moćni lijekovi za hipertenziju. Ali prije primjene medikamenata trebalo bi pokušati krvni tlak regulirati promjenom načina života. Ukoliko ove mjere ne urode plodom, pribjegava se upotrebi medikamenata – primjenom jednog lijeka ili kombinacijom dvaju. Ako ovakva terapija ne uspije regulira krvni tlak, onda se koristi više lekova.Prevencija povišenog krvnog tlaka od izuzetnog je značaja. Prije svega, potrebno je ograničiti konzumiranje soli na pet do šest grama dnevno, kao i alkohola, izbjegavati duhanski dim i pušenje, redovito upražnjavati fizičku aktivnost (više od pola sata dnevno pet do sedam dana u tjednu), smanjiti stres regulirati dijabetes … Da rezimiramo preporuča se što veći unos povrća, voća i namirnica s niskim udjelom masti, smanjenje tjelesne težine i održavanje optimalne kilaže. Primjer gotovo idealnog jelovnika jeste mediteranska prehrana. Dosljedno provođenje preventivnih mjera spriječit nastati arterijska hipertenzija kao i sve njene mnogobrojne posledice.Recimo i to da hipertenzija u trudnoći zahtijeva maksimalan angažman liječnika, svakodnevno mjerenje tlaka i kontrole …

VISOKI KRVNI PRITISAK PRIRODNO LIJEČENJE

Nadamo se da smo uspjeli dosad da vam razjasnimo što je hipertenzija, koje su vrste ovog oboljenja, što preporučuje s jedne strane službena as druge alternativni medicina.Za liječenje visokog krvnog tlaka smo vam ovog puta pripremili i odlične narodne lijekove i recepture.Ono na što trebate obratiti pažnju je kad i kako ih konzumirate.Lečenje hipertenzije zahtjeva upornost i dosljednost svakog pojednica uz redovite konzultacije s liječnikom, obavezno mjerenje krvnog tlaka svaki dan i dr..Nikako nemojte primjenjivati ove narodne recepture na svoju ruku bez konzultacije, naročito ako već uzimate kakav lijek za pritisak po prepisanoj terapiji.Možete napraviti puno veći problem ako krenete na svoju ruku.Čak i blaga hipertenzija kod koje se ne piju lijekovi nije u potpunosti sigurna za neke od ovih recepata i svakako obavijestite stručna osoba o tome.Evo šta smo vam pripremili

PRIRODNI LIJEK ZA VISOK PRITISAK – LANENO SJEME, JABUKA, LUK I MASLINOVO ULJE

Sameljite 100 grama lanenog sjemena u mlinu (električnom), usipajte u odgovarajuću staklenu posudu-teglu i poparite sa vrelom vodom.Teglu što bolje zatvorite i ostavite da odstoji cijelu noć.
Izjutra naribajte i oljuštute jabuku, propasirajte jedan čen od češnjaka i 1dl maslinovog ulja.
Dobro pomiješajte sve sastojke zajedno ..
Uzimajte po jušnu žlicu mješavine 30 minuta nakon glavnih obroka (3 puta dnevno).
Arterijska hipertenzija se dovodi u red već nakon tri tjedna, koliko se i treba uzimati ovaj odličan prirodni lijek za visok tlak …

ODVAR OD SUNCOKRETA

Oprati 350 g neoljuštenih sjemenki suncokreta, pa ih sipati u šerpu i preliti s 1,51 hladne vode.Zagrevati do vrenja, a zatim smanjiti temperaturu i kuhati dva sata. Procijediti i ostaviti da se tekućina ohladi. Piti po 1,5 dl dnevno, u gutljajima, a ostatak čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru. Terapija traje dva tjedna.
Tintura OD bokvica

Sipati u staklenu teglu četiri žlice sitno isjeckanog lista svježe bokvice i preliti je sa 2 dl domaće rakije i ostaviti poklopljeno da odstoji dva tjedna na tamnom i toplom mjestu. Procijediti i sipati u staklenu bočicu i svakodnevno uzimati po 30 kapi tinkture rastvorene u šalici vode.
OBLOGE OD JABUCNOG OCTA

Natopiti pamučnu krpu jabučnim octom, pa uviti stopala i držati dvadesetak minuta. Istovremeno, natopiti komadić vate octom i trljati sljepoočnice. Primjenjivati po potrebi dok se hipertenzija ne dovede u red.

KAKO SNIZITI PRITISAK SA CRNIM LUKOM

Stavite u odgovarajuću posudu osrednju glavicu od crnog luka-oljuštenu i prelijte sa šalicom od 2 dl hladne vode.Poklopite i ostavite da tijekom noći odstoji.Izjutra, 30 minuta prije doručka ispijte tekućinu a crni luk iskoristite za pripremanje nekog jela.Eto vam i odgovora kako sniziti tlak prirodnim putem, uz napomenu da terapiju ne smijete držati dulje od 21 dan.

MED SA CIMETOM – MOĆAN PRIRODNI LIJEK

Blaga hipertenzija se uspješno liječi i uz cimet sa medom.Ova mješavina je idealna i za mršavljenje, više o tome pročitajte u tekstu med i cimet dijeta..Za visok krvni tlak napravite sljedeću recepturu:

Pomiješati 500 grama kvalitetnog livadskog meda i 250 grama cimeta (u prahu), pa uzimati po čajnu žličicu mješavine tri puta na dan, 30 min. prije jela. Potom napraviti pauzu od tri mjeseca, te napraviti novu mješavinu.

KVAS OD CVEKLE RECEPT

U veću staklenu teglu sipati kilogram naribane cikle, 100 g šećera, prstohvat soli i 2 izmrvljena parčeta raženog kruha. Sve preliti mlakom vodom koja je prethodno zagrijavana do vrenja. Prekriti teglu dvostrukom gazom i ostaviti je na toplom mjestu da odstoji tri dana. Procijediti i piti po decilitar napitka tri puta dnevno. Kvas od cikle odlično obara visok krvni tlak i terapija traje 15 dana, a zatim se pravi pauza od tri mjeseca.

BIJELI LUK I MASLINOVO ULJE

Sipati u staklenu teglu oljuštenu i samljevenu veliku glavicu češnjaka i 2 dl maslinova ulja, promiješati i ostaviti poklopljeno da odstoji 24 sata. Procijediti kroz gazu i uzimati tri puta dnevno, pola sata prije jela, po žlicu napitka pomiješanu sa žlicom soka od limuna. Terapija traje tri mjeseca i arterijska hipertenzija se stabilizira.

NAJBOLJI PRIRODNI DIURETICI

Liječnici oboljelima od hipertenzije preporučuju i diuretike koji potiču izbacivanje viška tekućine i natrija iz organizma, a samim tim dolazi i do rasterećenja krvnih žila. Mnoge ljekovite biljke imaju slično djelovanje, a naročito učinkovite pokazale su se sljedeće čajne mješavine:

Pomiješati dvije žlice sitno isjeckanog korijena čička i po žlicu sitno isjeckanog lista koprive i rizoma pirevine, pa sve preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji naredna 2h. Procijedite i pijte napitak po 2 dl prije doručka, ručka i večere, ne duže od 10 dana.
Pomiješati po žlicu sitno isjeckanog nadzemnog dijela Troskot, lista breze i lista pelina ili cvasti sa pupoljcima, pa sve preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti tako poklopljeno da odstoji najmanje dva sata. Procijedite i pijte šalicu (2dl) napitka prije svih glavnih obroka. Ovaj čaj za visok tlak i izbacivanje tekućine možete piti 10 dana.
Pomiješati dvije žlice sitno isjeckanog lista pelina ili cvasti s pupoljcima i po jušnu žlicu sitno isjeckanog lista breze i nadzemnog dijela Troskot, pa sve preliti sa 7 dl provrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji do tri časa.Procedite i pijte tri puta na dan po 2 dl prije svakog obroka. Piti napitak 10 dana.
Pomiješati dvije žlice sitno sjeckani cvijeta kičice i po žlicu sitno isjeckanog korijena ili lista peršina i lista ili rizoma s korijenom celera, pa sve preliti sa 7 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Dobro procijediti i piti 3 puta tijekom dana po 2 dl obavezno prije jela. Piti mješavinu 10 dana.

mesečeva dijeta
CategoryKardiologija

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super