fbpx

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, Poliklinika Medical Irac je u svom novootvorenom Radiološkom centru odlučila pokrenuti vlastiti skrining program ranog otkrivanja karcinoma dojke putem mamografskih pregleda. Skrining program obuhvata registraciju učesnica u programu te polugodišnje, godišnje ili preglede na svako dvije godine u zavisnosti od uspostavljene dijagnoze i promjena na dojkama. Obavljanjem pregleda u našem Radiološkom centru moguće je praćenje promjena i uvidi u prethodne snimke nakon svakog ponovnog dolaska.

Registracija pacijenata je moguća tokom cijele godine.

Šta je skrining?

Skrining podrazumijeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promjene u tkivu dojke, kada je efikasno liječenje moguće. Osnovna metoda ranog otkrivanja raka dojke putem skrininga je mamografija (dijagnostički postupak snimanja dojki) kojom se može otkriti rak dojke čak i do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

Prednosti Skrining programa

U saradnji sa IT kompanijom BERG program je podržan softverski na način da su putem informacijskog sistema (platforme) sve slike u digitalnom obliku i dostupne za ponovni uvid ili poređenje sa narednim snimkom što olakšava praćenje promjena ili efikasnosti terapije za liječenje. To znači da će korisnici imati svojevrstan „medicinski karton pacijenta“ u digitalnoj formi, a program podrazumijeva i druge olakšice poput:

  • Dostavljanja nalaza putem e-maila ( po želji pacijenta)
  • Slanja napomena o narednom pregledu
  • Konsultacija

Također, kako bismo preglede učinili dostupnijim široj zajednici, omogućili smo značajan popust za registrovane pacijente na svaki pregled koji se obavi u okviru našeg skrining programa.

Cilj programa

Cilj skrininga jeste da se smanji opterećenje bolešću u našoj široj zajednici, uključujući incidenciju bolesti, morbiditet i/ili mortalitet. Osnovni cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čime se omogućuje:

 • smanjenje smrtnosti od raka dojke,
• produženje života oboljelih od raka dojke,
 • poboljšanje kvaliteta života oboljelih od raka dojke

Nadamo se da će naši sugrađani prepoznati značaj i prednosti našeg skrining programa i učiniti veliki korak za poboljšanje svog zdravlja i kvaliteta života učešćem u istom.

Za sve dodatne informacije o registraciji i pogodnostima pozovite nas na broj 035 366 646.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super