fbpx

Akupunktura je kineska tradicionalna metoda liječenja.

U etimoloskom smislu naziv akupunktura potice od latinskih reci acus – igla i puncture – ubod. Kineski izgovor akupunkture je Cha Chen. Metoda je dobila naziv od europskih misionara u Kini krajem 16 i pocetkom 17 stoljeća.
Akupunktura kao dio tradicionalne kineske metode liječenja ima korijene u filozojiji Janga i Jina, koja je zasnovana na dualnosti i uzajamnoj ovisnosti suprotnih sila u prirodi i čovjeku.
Po toj filozofiji, priroda i čovjek su neprekidno podvrgnuti mijenama i preobražajima. Ove dvije sile su u stalnom međuodnosu, u neprekidnom kretanju i stalnoj dinamickoj ravnoteži. O toj ravnoteži ovisi i zdravlje osobe.

akupunktura-04
Akupunktura nije lijek u obicnom smislu. Ona ne djeluje specifično na odredjenu klicu, niti na patoloski proces sam za sebe, vec jaca obrambene snage organizma i tako pomaže da organizam sam prebrodi odredjenu reakciju. Akupunkturom se utice na poremećene funkcije autonomnog živčanog sustava, pod čijom kontrolom se nalazi rad svih vitalnih organa, a time i na bolesne procese u organizmu. Kada povrati energetsku ravnotezu na tom nivou, organizam ce u vecini slucajeva vlastitim obrambenim mehanizmima izlječenje dovesti do kraja.
Obzirom da mehanizam djelovanja akupunkture ostvaruje svoj utjecaj preko glavnih regulatora organizma, lako je zaključiti da su pravo podrucje akupunkture funkcionalni poremećaji koji jos nisu doveli do ozbiljnih organskih promjena.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini ljudsko tijelo se sastoji od organa i kanala koji povezuju unutrasnje organe i sva tkiva organizma sa povrsinom koze. putem koze covek je povezan sa svemirom i njegovim zakonima, koji, u jedinstvenoj integraciji vladaju životom na Zemlji i tako svakom osobom pojedinačno.
Prema toj teoriji svaki zivi organizam proizvodi bioenergiju koju Kinezi nazivaju CI, a svaki organ ljudskog tijela posjeduje svoju energiju, koja se kreće po strogo određenim putanjama, koje se nazivaju kanali ili meridijana. Ima dvanaest parnih, glavnih, simetrično postavljenih s obje strane i dva neparna meridijana u sredini. Osim tih uzduzno povezanih putanja postoji jos sest koje međusobno povezuju glavne. meridijana povezuju energetske putanje pojedinih unutarnjih organa s povrsnim dijelovima tijela i koze. Sest Meridijana su Jang a sest su Jin. Uzduz tih putanja su poredane akupunkturne tacke. Na poremecaj energija se djeluje u tačkama na površini kože.
Djelovanje igle se očituje u odvodjenju suviska energije, a ne u njenom proizvodjenju. Akupunktura ne proizvodi nikakvu energiju, vec ponovno uspostavlja poremeceni tok. Nadrazivanjem zavrsetaka živčanog sustava postiže se, naravno suprotan efekt odvodjenju energije, dakle, ovdje se pojačava energija u određenom kanalu ili organu. Ukoliko je igla pravilno postavljena ona kod pacijenta izaziva reakciju u vidu žmaraca, trnjenja, težine tog područja, ili, strujanja elekticne energije. Samo podrucje najcesce dobiva crvenkasti prsten ili zonu dekolorizacija. Osjećaj je subjektivan i ovisi o senzibilnosti osobe, ali općenito terapijski učinak je bolji sto se brze javi reakcija.
Pored primjene igala, akupunktura koristi
termo elemente u vidu izravnog ili neizravnog zagrijavanja akupunkturnih tačaka, putem mirisljavih trave, čiji se snopici upale i gore na kozi na temperaturi oko 60 C. Mogu se koristiti i zagrijane igle.
Takodje cesto su u primjeni i mikro masaze (akupresura) akupunkturnih tačaka specijalnim instrumentima,
kao i postavljane ventuza preko odogovarajućih akupunkturnih točaka.
Kada je akupunktura postala poznatija na Zapadu povećao se i broj metoda stimulacije. Najpoznatija je elektroakupunktura, odnosno stimulacija tačaka putem električne struje. Ona ima znatne prednosti pred drugim oblicima stimulacije, prije svega sto se obim stimulacije moze prilagoditi te se moze dugo primjenjivati s tacno odredjenom snagom, trajanjem i oblikom nadrazaja.
Da bi objasnili praktične rezultate znanstvenici Zapada su ustanovili elektronskom mikroskopijom da se struktura akupunkturnih tačaka ipak razlikuje od okolnog tkiva. Takodje su istraživanja pokazala da je u meridijanima, bioenergetskim putanjama po površini tijela snizen elektricni otpor u odnosu prema tackama izvan tog meridijana.
Na Zapadu su prihvaćene dvije teorije o djelovanju akupunkture: neuroloska i humoralna.
Neuroloska teorija je ispitivanja dosla do zakljucka da se 50% akupunkturnih tacki poklapa sa živcima, a ostalih 50% nalazi izvan domašaja, no, ne mnogo daleko. Smatra da prilikom nadrazaja akupunkturnih tačaka se nadražuju nervna vlakna. Po tome, efekt akupunkture predstavlja funkciju središnjeg živčanog sustava. Ustanovljeno je kada se akupunkturne tacke anesteziraju, da se vise ne dobiva akupunkturni efekt.
Druga grupa zastupa teoriju djelovanja akupunkture povećanom proizvodnjom tvari koje se inace fizioloski stvaraju u organizmu, a sire se po njemu krvlju i drugim tjelesnim tekućinama. Ova teorija obuhvaća djelovanje hormona, neurotransmisera i analgetičkih materija koje veliki mozak sam stvara radi zastite organizma. I jedna i druga teorija su se pokazale na praktičnom nivou.

Akupresura

Metoda liječenja koji potiče iz dalekoistočnih zemalja. Ona je ustvari modifikacija akupunkture. Razlika između ove dvije metode u načinu djelovanja na akupunkturne tacke. Kod akupunkture se na tim točkama děkuji ubodom igala, a kod akupresure stimulacija se obavlja pritiskom prstiju. Danas je ovo i na zapadu prihvaćena metoda liječenja, potpomugnuta suvremenim elektroprocedurama (ultrazvuk, jonoforeza, galvanizacija, uv zracenja, laser i sl.)
Prema teoriji akupresure, u ljudskom tijelu stalno kruži zivotna energija. Ona tece kanalima koji se nazivaju meridijana. Svaki organ ili sustav ima svoj meridijan.
Akupresura u stvari vrsi pravilnu raspodjelu zivotne energije po meridijanima, ukoliko zbog nekih razloga sam organizam ne moze da je regulira.

akupresura1
Postoji 14 meridijana koji idu po duzini tijela. Svaki od njih ima svoj naziv i središnje tijelo. Po njihovoj duzini se nalaze akupresurne tacke. U kineskoj nomenklaturi ih ima oko 695.
Te točke su mjesta na kanalima na koje mozemo djelovati fizickim podražaje. Karakteristicno za te tacke je da imaju smanjen elektricni otpor, sto je ustvari razlog njihove osjetljivosti na podrazaj. primjećuje se da kod bolesnih stanja organizma je i odgovarajuća tacka bolna na dodir.Ponekad je zametno crvenilo. U slučajevima kada je smanjena funkcija nekog organa i odgovarajuća tacka ima smanjenu osjetljivost.
Zivotna energija je objasnjena interakcijom pozitivne i negativne faze, terminima jin i jang. Kod zdravog organizma djelovanje ova dva principa je u ravnoteži. Kod bolesnog, akupresura djeluje u pravcu uspostavljanja ravnoteze.Bolesti traju sve dok se ta ravnoteža ponovno ne uspostavi.Za akupresuru je vrlo bitno da prilikom njene primjene se obradjuje samo meridijan bolesnog organa koji treba liječiti.

Postoji veliki broj bolesti ili simptoma koji se akupresurom mogu uspesno liječiti. Najbolji efekti se postižu u slučajevima: glavobolje, bolova u mišićima, bolova u zglobovima, poremećajima krvne cirkulacije, neuralgija, oboljenja unutarnjih organa i perifernih živčanih oboljenja.

CategoryKvantna medicina

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super