fbpx

Gastroskopija je test koji omogućava pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog ( promjera do 8 mm) fleksibilnog, cijevolikog instrumenta poput teleskopa kojeg nazivamo endoskop. Endoskop se uvodi kroz usta, te prolazi kroz jednjak do želuca. U okviru pretrage može se prema indikaciji učiniti i test na želučanu bakteriju Helicobacter pylori.

Navedena pretraga je nezaobilazna metoda dijagnostike u bolesnika s problemima gornjeg dijela probavnog sistema. Gastroskopijom se može otkriti što uzrokuje simptome kao što su žgaravica, bolovi u gornjem trbuhu, povraćanje i krvarenje. Također se koristi za provjeru da li postoje upalne promjene sluznice jednjaka, ulkus želuca (čir) ili rani znakovi malignih oboljenja jednjaka i/ili želuca.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Gastroskopija se rutinski obavlja ambulantno. Kako bi vaš doktor dobro vidio sluznicu želuca i dvanaesnika, vaš želudac mora biti potpuno prazan. Da bi ispraznili morate slijediti upute o pripremi za gastroskopija. U principu, ne smijete jesti ni piti šest sati prije testa. Ako inače uzimate lijekove, uzmite ih kao i obično, s malim gutljajem vode, osim ako liječnik posebno ne napomene drugačije. Posebno je važno obavijestiti svog liječnika ili medicinsku sestru ako ste alergični na bilo koji lijek ili ako imate astmu, ako bolujete od šećerne bolesti, imate peludnu groznicu ili ekcem ili ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv. Gastroskopijiu možete obaviti i u sedaciji kako bi se osiguralo da ste opušteni i da ne osjećate bol ili neugodu tijekom postupka.

Prije pregleda bolesnik će od liječnika i medicinske sestre dobiti jasne upute o načinu izvođenja pretrage te na koji će način tokom pretrage surađivati (s naglaskom na način disanja i opuštanje). Naime, cilj pretrage je u potrebnom vremenu (otprilike 5-7 minuta) učiniti detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika, stoga je suradnja bolesnika neophodna.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super