fbpx
C_def397bb36b298c6df5b36bbc14d8ef3

Ultrazvučni pregled kukova bebe se obavlja u prvim mjesecima života bebe.

Zašto je ultrazvuk kukova novorođenčeta važan?

Kod rane displazije kukova radi se o nerazvijenoj zglobnoj čašici i promjeni položaja zglobne glavice, koja se djelomično ili potpuno nalazi izvan čašice zgloba kuka. Ultrazvuk kukova otkriva ovu promjenu na vrijeme i omogućava da se započne liječenje. Ukoliko promijenjeni položaj zglobne glavice perzistira duže vrijeme, dolazi do poremećaja funkcije kuka, a vremenom i do propadanja zglobne glavice zbog poremećene vaskularizacije.

Uz pomoć posebnih proteza moguće je napraviti korekciju zglobne glavice u čašicu zgloba, te ukoliko se to učini na vrijeme dalji razvoj zgloba kuka je najčešće posve normalan.

Kako se dijagnosticira poremećaj razvoja kuka?

Poremećaj displazije kukova se dijagnosticira kliničkim pedijatrijskim pregledom. Postoje određeni testovi koje Vaš pedijatar izvodi prilikom pregleda novorođenčeta da bi odredio položaj i pokretljivost glavice u čašici zgloba kuka. Sumnja na iščašenje kuka se postavlja ukoliko pri pregledu djeteta koje leži na leđima na potpuno ravnoj podlozi i pri potisnutoj zdjelici na podlogu, pri savijanju spojenih nožica u kuku za 90 stupnjeva, jedna nožica imponira kraća ili su brazde na stražnoj strani natkoljenice nesimetrične.

Ultrazvuk kukova novorođenčeta može pouzdano otkriti ili isključiti displaziju. U prva 2-3 tjedna života zglobne su ovojnice labave, te se veliki dio nestabilnih kukova uslijed učvršćivanja zglobnih ovojnica i rasta zglobne čašice nakon tog vremena stabilizira, stoga je dijagnostički ultrazvuk potrebno učiniti nakon 3. tjedna života, a preporučuje se u starosnoj dobi od 1 do 2 mjeseca

Kada moja beba treba obaviti ultrazvuk kukova?

Najbolje vrijeme za ultrazvuk kukova novorođenčeta jeste između 1. i 2. mjeseca života.

Ultrazvuk kukova predstavlja bezopasnu, jednostavna i široko dostupnu pretragu kojom se može otkriti i odrediti stupanj iščašenja kuka. Ultrazvuk kukova se preporučuje napraviti svoj novorođenčadi, a posebno novorođenčadi sa prisutnim nasljednim poremećajem kuka u porodici, kod položaja novorođenčeta zatkom u maternici, postojanja deformiteta stopala ili vrata, blizanačke trudnoće, kod manjka plodove vode u trudnoći, prijevremenenog porođaja i nedonešenosti novorođenčeta.

Kako se liječi displazija kuka novorođenčeta ili dojenčeta?

Ukoliko ultrazvuk kukova potvrdi dijagnozu iščašenja kuka nakon 3. tjedna života potrebno je započeti ortopedsko liječenje uz pomoć ortopedskih pomagala „Pavlikovi remenčići“. Terapija traje različito dugo ovisno o stupnju iščašenja, a u prosjeku 6-12 nedelja. U toku liječenja vrše se ultrazvučne kontrole položaja kuka.

Ukoliko se dijagnoza poremećaja razvoja zgloba kuka postavi na vrijeme i započne se pravovremena terapija poremećaj razvoja kuka se može korigirati bez posljedica. Ukoliko se terapija započne nakon navršenih 12 mjeseci života ona često ne rezultira potpuno normalnom funkcijom i položajem zgloba. Kod djece starije od 3 godine života korekcija zgloba kuka zahtjeva operativno liječenje.

CategoryUZ dijagnostika

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super