fbpx

Radi povećanja mogućnosti za začeće važno je znati kada se ovulacija točno događa u vašem ciklusu. Kod određivanja dana ovulacije ne treba se oslanjati ni na famozan pojam 14. dana ili oduzimati 14 dana od prvog dana sljedeće menstruacije. To jesu okviri koji vam mogu pomoći u orijentaciji, no nisu pravila na koja se svaka žena može osloniti. Katkad i žena s redovitim ciklusom od 28 dana ima ovulaciju 12. dan ili pak 16. dan. Ako to želite točno znati radi začeća ili radi kontracepcije, svakako valja probati nešto preciznije metode određivanja dana ovulacije.

Njih je nekoliko: promatranje vaginalne sluzi, mjerenje bazalne temperature tijela, testiranje urina ili testiranje sline. Ove metode imaju različit stupanj preciznosti. Najmanje precizne su metode mjerenja bazalne temperature i promatranje sluzi dok su testovi sline i urina nešto precizniji. Kombiniranjem ovih metoda, međutim, može se postići precizniji rezultat.

Što je ovulacija?

Ovulacija je dio normalnog menstrualnog ciklusa, a podrazumijeva oslobađanje jajne stanice prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. Menstrualni ciklus mjeri se od prvog dana menstruacije pa do sljedeće menstruacije. Premda se menstrualni ciklus razlikuje od osobe do osobe, kod većine žena on najčešće traje između 28 do 32 dana. Normalnim se smatra svaki menstrualni ciklus između 24-35 dana.

Ovulacija je period od 12-24 sata kad je jajna stanica spremna za oplodnju. U tom periodu raste spolna želja jer se razina testosterona povećava za 30%.

Vrlo česta zabluda je da žena može zatrudnjeti samo tokom 24 sati ovulacije, iako je to period kad je žena u optimalnom stanju oplodnju, trudnoća se može dogoditi i izvan tog okvira jer sperma može preživjeti u tijelu žene čak i do 5 dana. Ukoliko pokušavate zatrudnjeti važno je da prakticirate seksualni odnos prije i tijekom ovulacije.

Kada se događa ovulacija?

Ovulacija ovisi o dužini vašeg ciklusa, tijekom prosječnog ciklusa (28 dana) ovulacije se događa između 13-15 dana (računajući od prvog dana ciklusa) prije prvog dana sljedeće menstruacije. Taj period može varirati između 10-16 dana.

Plodni dani

Metoda određivanja plodnih dana je vrlo jednostavan za uporabu. Kako biste mogli koristiti ovu metodu treba vam podatak o dužini vašeg ciklusa (koji prosječno traje 28 dana). Tijekom ciklusa postoje dvije faze.

Prva faza (koja je promjenjiva kod žena s neredovitim ciklusima) koja traje od početka menstrualnog krvarenja do ovulacije.
Druga faza, razdoblje od ovulacije do menstruacije, koja je nepromjenjiva i traje uglavnom 14 dana (13-16 dana).
Kad od trajanja prosječnog ciklusa (28 dana) oduzmemo 14, dobijemo dan kad nastupa ovulacija (oslobađanje jajašca). Kako bismo dobili razdoblje plodnih dana od menstrualnog ciklusa oduzmemo 14 i umanjimo za još 3 dana (pošto spermiji mogu preživjeti do 78 sati od odnosa).

Primjer: Žena koja ima prosječan menstrualni ciklus od 28 dana ima plodne dane u razdoblju od 11-17. dana menstrualnog ciklusa.

Važno je naglasiti da je ova metoda nepouzdana za žene kojima trajanje menstrualnog ciklusa varira. Međutim, metoda plodnih dana može poslužiti kao dobra pomoćna metoda za tempiranje spolnog odnosa ukoliko planirate trudnoću ili se želite zaštiti od neželjene trudnoće.

Simptomi ovulacije

Iscjedak iz vagine (cervikalna sluz)

Promatranjem promjene vaginalne sluzi otprilike možemo odrediti dan ovulacije. Vaginalna sluz se mijenja po boji, količini i rastezljivosti.

U prvoj fazi, odmah nakon menstruacije (5-9. Dana) rodnica i vanjski dio spolovila su suhi.
U drugoj fazi (9-10. Dana) rodnica se počinje vlažiti, te je sluz žućkaste boje, ljepljiva i nerastezljiva.
U trećoj fazi u vrijeme ovulacije, sluz postaje obilna, prozirna i vrlo rastezljiva.
Nakon završetka ovulacije sluz ponovno postaje ljepljiva.

Bol u trbuhu

1/5 žena osjeti promjene koje se događaju u jajnicima za vrijeme ovulacije. Osjećaji su različiti, od blagog probadanja, blagog peckanja u jajnicima do jakih bolova u trbuhu nalik menstrualnoj boli. Obično se bolovi osjećaju samo na jednoj strani, a mogu biti praćeni osjećajem boli u leđima i osjetljivosti nekih drugih dijelova tijela.

Bolovi u trbuhu jajnicima

Mogu se javiti i grčevi kao posljedica putovanja jajne stanice kroz jajovod do maternice.

Napuhanost

Ovulacija može uzrokovati laganu napuhanost koja je vrlo slična napuhanosti za vrijeme menstruacije. Najčešći razlog te napuhanosti su hormonalne promjene u tijelu žena.

Mrlje (spotting)

Nerijetko žene primijete svijetlo crvene mrlje tijekom sredine ovulacije i pomisle da je riječ o zaostaloj menstrualnoj krvi. Međutim mrlje se javljaju kad se jajna stanica rasprsne tijekom ovulacije.

Mjerenje tjelesne temperature

Za vrijeme ovulacije, tjelesna temperatura se povećava za 0,3-1 ° C. Mjerenje tjelesne temperature kroz menstrualni ciklus pomaže u predviđanju ovulacije. Svako jutro, nakon ustajanja treba izmjeriti tjelesnu temperaturu. Za vrijeme ovulacije temperatura drastično poraste, čak i do pola stupnja.

Ovulacija i trudnoća

Ovulacija i začeće su usku povezani. Plodno razdoblje žene je dan ovulacije, par dana prije ovulacije (jer zaostali spermiji mogu oploditi jajnu stanicu) i tri dana poslije ovulacije. Pošto spermiji mogu preživjeti od 3-5 dana, a jajna stanica samo 24 sata nakon izlaska iz jajnika. Kod normalno plodnog para u svakom ciklusu za vrijeme ovulacije šanse za začeće su 25% što ukazuje na činjenicu da 75-85% žena zatrudni u prvoj godini pokušavanja.

 

CategoryGinekologija

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super