fbpx

Iako je rak grlića maternice izlječiv u ranoj fazi, u svijetu svake godine preko pola milijuna žena umire od ovog oboljenja. Glavni problem je u tome što tek svaka peta žena odlazi na redovite ginekološke preglede, gdje se i mogu otkriti promjene na grliću maternice prije nego što poprime maligni znak. Mada se u najvećem broju slučajeva tumor na maternici javlja od 40. do 45. godine, rizik je postoji i kod žena mlađih od 30 godina.

Šta je zapravo kancer grlića maternice?

Ovaj tip kancera razvija se kad se pojedine stanice vrata maternice promjene i počnu nekontrolirano umnožavati. Promjene zahvaćaju donji dio maternice, koji je okrenut ka vagini, a važno je otkriti ih na vrijeme skrining pregledom, prije nego što prerastu u rak. I adolescentice bi obavezno trebalo da krenu na redovite ginekološke preglede već nakon prvog seksualnog odnosa. Ukoliko nema promjena na grliću maternice, naredna kontrola slijedi poslije tri godine, au slačaju promjena, pregled se ponavlja za tri do šest mjeseci.

Značaj redovitih pregleda

Seksualno aktivne žene trebalo bi redovito posjećivati ginekologa, jer rak grlića maternice uglavnom izaziva HPV – humani papiloma virus, koji se prenosi seksualnim putem. Gotovo 40 posto seksualno aktivnih tinejdžerki do 18. godine zarazi se tim virusom, dok postotak s godinama raste, pa se tako kod 80 posto žena starih do 50 godina koje upražnjavaju seksualne odnose virus nade u tijelu makar jednom. Međutim, to ne znači nužno i razvitak malignog oboljenja. Pored korištenja kontracepcijskih sredstava tijekom spolnog odnosa, preporuča se i cijepljenje protiv HPV, što je osobito važno za adolescentice.

Rak grlića maternice uzroci

Rak grlića maternice je nekada bio vodeći uzrok smrtnosti među ženama. To se promijenilo od kada je Papa test postao široko dostupan. Ovaj test se provodi u cilju otkrivanja eventualnih prekanceroznih promjena u grlića maternice. Većina slučajeva raka grlića maternice će biti dijagnosticirana kod žena koje su starosti između 20 i 50 godina.

Grlić maternice je također poznat kao “usta maternice.” To je šuplji cilindar koji povezuje maternicu i vaginu. Površina grlića maternice se izvana nastavlja na vaginu. Sastoji se od tipova stanica koje se razlikuju od sluznice cervikalnog kanala. Većina cervikalnih kancera počinje na površini cerviksa.

Rak grlića maternice – uzroci: iako postoje mnogi faktori koji stavljaju žene u rizičnu skupinu za nastanak raka grlića maternice, skoro svi slučajevi tumora maternice su izazvani humanim papiloma virusom (HPV), isti virus koji je odgovoran za spolne bradavice. Postoji preko 100 različitih tipova HPV. Međutim, samo određene vrste povezanim s rakom grlića maternice. To su vrste visokog rizika. Tipovi visokog rizika HPV uključuju: HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33, HPV 45.

Nisu sve infekcije sa ovim tipovima HPV uzrokovale rak grlića maternice. Većina žena se uspješno izbori sa HPV infekcijom i ” očisti ” virus iz organizma bez ikakvog tretmana, u roku od 2 godine.Infekcije koje traju duže od nekoliko godina se zovu perzistentne (stalne) infekcije. Ovo su infekcije koje će najvjerojatnije postati kancerogene. Još uvijek nije uočeno zašto neke žene očiste svoj organizam od HPV-a, dok druge ne.

Srećom, dvije vrste HPV-a odgovorne za većinu slučajeva raka grlića maternice se mogu spriječiti cijepljenjem. Međutim, cijepljenje je najefikasnija kada se vrši prije nego što počne seksualna aktivnost.

Neki genetski i čimbenici životnog stila mogu povećati rizik kod žena kada je u pitanju infekcija HPV-om, što može dovesti do raka grlića maternice. Oni uključuju:

-prvi odnos u mladom dobu
-veliki broj seksualnih partnera
-povijest drugih spolno prenosivih infekcija, kao što su klamidija ili gonoreja
-seksualni odnos s muškarcem čija partnerica ima rak grlića maternice

Važno je napomenuti da drugi biološki faktori također utječu na HPV infekciju. Kod mladih žena, grlić maternice je više osjetljiv na infekcije. Pušenje može uzrokovati da se HPV infekcija češće pretvori u rak. Imunodeficijencija (oslabljen imunološki sustav) također otežava tijelu eliminirati HPV infekciju.

Rizik od infekcije HPV-om se može smanjiti upražnjavanjem sigurnog seksualnog odnosa.

Da li postoje rani simptomi?

Promjene na grliću maternice često se ne manifestiraju ozbiljnijim simptomima sve dok ne poprime maligni znak. Na bolest može ukazivati krvarenje između mensturalnih ciklusa, nakon spolnog odnosa ili menopauze, kao i vaginalni iscjedak neugodnog mirisa. Međutim, prvi ozbiljni simptomi obično se javljaju kad se rak proširi na mjehur, crijeva, pluća ili jetru. Ukoliko je bolest uznapredovala, simtpomi mogu uključivati bol u leđima, nogama i predjelu zdjelice, otekle noge, umor, gubitak apetita i tjelesne težine. Simptomi čak i tad mogu zavarati i navesti na pomisao da je riječ o nekom drugom oboljenju, pa je precizna dijagnostika vrlo važna.

Rak grlića maternice simptomi

Iako je rak grlića maternice nekada bio jedan od najčešćih uzročnika za smrt žena, sada se smatra najlakšim slučajem raka kod žena koji može spriječiti. To je zbog HPV cijepljenja, redovitog testiranja na HPV (virus koji izaziva rak grlića maternice), kao i više naprednih metoda skrininga (uključujući papa test). Poznavajući simptome raka grlića maternice može se utjecati na rano otkrivanje i brži tretman.

Rana faza raka grlića maternice uglavnom ne proizvodi nikakve simptome. Dakle, kao iu većini slučajeva raka, simptomi raka grlića maternice odsustvuju dok bolest ne napreduje do tzv. invazivnog raka grlića maternice.

Znakovi i simptomi naprednog stadija raka grlića maternice uglavnom obuhvaćaju vaginalno krvarenje izvan menstrualnog ciklusa.

Rak grlića maternice – simptomi:

-vaginalno krvarenje nakon odnosa, između razdoblja ili nakon menopauze
-vodenast, krvavi vaginalni iscjedak koji može biti uporan i imati neugodan miris
-zdjelični bol ili bol tijekom seksualnog odnosa

Simptomi naprednog raka grlića maternice mogu još uključivati:

-teškoće s mokrenjem ili vršenjem nužde zbog opstrukcija
-oticanje jedne ili obje noge
-umor
-gubljenje kilaže

Kada kod liječnika? Zakažite sastanak sa svojim liječnikom ako imate rane znakove ili simptome koji se mogu odnositi na rak grlića maternice.

Stadiji tumora maternice

Postoje određeni stadiji tumora maternice, a u kojoj fazi je tumor otkriven – od toga najviše ovisi liječenje i prognoza.

Stadiji tumora maternice:

faza 0

Karcinom je ograničen na površinski sloj (stanice obloge) grlića maternice. Također se zove karcinom in situ.

faza I

Karcinom je izrastao dublje u tkivo grlića maternice, ali se nije proširio izvan njega.

faza II

Karcinom grlića maternice postaje invazivan, širi se izvan maternice, ali ne i na zid zdjelice ili u donjoj trećini vagine.

faza III

Tumor se prostire na zid zdjelice i / ili podrazumijeva nižu trećinu vagine i / ili izaziva hidronefroza ili nefunkcionalni bubreg.

faza IV

Karcinom se proširio izvan zdjelice ili je uključena (biopsija dokazuje) sluznicu mjehura ili rektuma.

dijagnoza
Budući da premaligne promjene na grliću nisu vidljive golim okom, papatest, test na HPV i kolposkopija metode su za njihovo otkrivanje. Ako ti testovi pokažu postojanje kancera, liječnik može tražiti dodatne analize kako bi vidio koliko je maligno oboljenje napredovalo. One mogu obuhvatiti CT zdjelice, cistoskopiju, ispitivanja uretre i bubrega i slično.

Karcinom maternice metastaze

Karcinom maternice – metastaze: u fazi I je rak ograničen na grlić maternice. U fazi II je rak prisutan u grliću i gornjem dijelu vagine. U fazi III se rak proširio u donjem dijelu vagine i / ili na karčlični zid.

Faza IV podrazumijeva da je rak metastazirao na obližnje organa, kao što su mjehur ili rektum, ili se proširio i na druge dijelove tijela, kao što su pluća, jetra ili kosti.

Rak grlića maternice liječenje

Tretman za rak grlića maternice ovisi o nekoliko faktora, kao što su faza (stadij) raka, drugi zdravstveni problemi i preference pacijenta, odnosno, od želje pacijenta za potomstvom. Rak grlića maternice – liječenje: operacija, zračenje, kemoterapija ili kombinacija ova tri tretmana.

Rana faza raka grlića maternice se obično tretira s operacijom za uklanjanje maternice (histerektomija). Histerektomija može izliječiti rani stadij raka vrata maternice i spriječi ponavljanje. Kemoterapija podrazumijeva upotrebu lijekova.

Rak grlića maternice zračenje

Rak grlića maternice – zračenje je jedna od opcija liječenja. Terapija zračenja koristi visoko-energetske zrake, kao što su X-zrake, da ubiju stanice raka. Radijacijska terapija može se koristiti samostalno ili s kemoterapijom, da se smanji tumor (prije operacije), ili nakon operacije da ubiju preostale stanice raka.

Radijacijska terapija se može primijeniti eksterno i interno. Izvana – usmjeravanjem zraka na ugroženo područje tijela i interno – postavljanjem uređaja ispunjenih radioaktivnim materijalom unutar vagine, obično za samo nekoliko minuta (brahiterapija).

Žene prije menopauze mogu zaustaviti menstruaciju i potaknuti početak menopauze kao rezultat terapije zračenjem. Ako možda želite zatrudnjeti nakon tretmana zračenja, pitajte svog liječnika o načinima spremiti svoje jajne stanice prije početka liječenja.
Pravilna prehrana može biti odlična dopuna konvencionalnoj terapiji, naročito ako je u liječenju raka uključena kemoterapija, koja znatno slabi pacijentov imunološki sustav. Meni treba biti šarolik (što više boja u jelovniku – to veća zaštita), a obavezno je izbjegavanje industrijski prerađene hrane, uključujući i mesne prerađevine, jer one obično sadrže mnogo štetnih aditiva. Crveno meso također treba izbjegavati, baš kao i specijalitete s roštilja. Umjesto toga, treba jesti kuhano meso, prvenstveno ono peradsko.

Zaboravite na cigarete i alkohol

Uz obroke ne treba piti prerađene sokove – oni su puni umjetnih sladila, koji potiču razvoj raka, a isto vrijedi i
za brojne grickalice, čime su pretrpani rafovi supermarketa. Ako ste pušač ili uživate u alkoholnim pićima, trebalo bi da se odreknete poroka, jer cigarete i alkohol pogoduju razmnožavanju malignih stanica.

Zbogom bijelom šećeru

Uporaba rafiniranog bijelog šećera u kućanstvu jednako je opasna kao i konzumirnaje industrijske hrane. Naime, stanice raka hrane se glukozom, koja potiče njihovo razmnožavanje, baš kao i kukuruzna fruktoza, koje obično ima u industrijski prerađenoj hrani. Bijelo brašno takode se ne preporuča – ono podiže razinu inzulina u tijelu, što je odlična podloga za razmnožavanje stanica raka, a isto to vrijedi i za kuhinjsku sol, te mast životinjskog podrijetla. Ukoliko želite nešto slatko, uzmite svježe voće, ali trudite se da kupujete ono organskog porijekla, budući da pesticidi iz prskanih namirnica mogu pogoršati stanje.

Ni mlijeko nije dobar izbor

Oboljeli od raka trebalo bi obogatiti jelovnik proteinima, ali ne onim iz kravljeg mlijeka i mliječnih prerađevina. Naime, te namirnice djeluju na zloćudne stanice slično kao šećer. Međutim, stručnjaci ističu da grčki jogrt i kozje mlijeko mogu pomoći u borbi s rakom, s tim što mlijeko treba piti isključivo svježe iu manjim količinama.

Zašto treba jesti voće?

Voće je bogato vitaminom C, koji dokazano pomaže u borbi s rakom. On ima sličnu strukturu kao glukoza, pa se maligne stanice hrane njime. Međutim, umjesto da ih ojača, on ih slabi. U voću ima i drugih korisnih vitamina i minerala, pa stoga uživajte u jabukama, bananama i citrusima, a najjače saveznike potražite u naru i bobičastom voću. Naime, bobice su pune elagične kiseline, koja se vezuje za maligne stanice i poništava njihovo štetno djelovanje, a tom prilikom ne oštećuje zdrave stanice. Elagična kiselina učinkovita je na samo u liječenju već iu sprečavanju raka grlića maternice, budući da speračava stanice inficirane HPV da se razviju u maligne stanice, a pritom ima antibakterijsko djelovanje. Jedno istraživanje pokazalo je da elagična kiselina ubija stanice raka grlića maternice u roku od 72 sata.

Jedite karfiol i zeleniš

Svježe povrće dragocjeno je u borbi s rakom grlića maternice, a naročito se preporučuje ono iz obitelji krstašica, poput karfiola i brokule. Odličan saveznik je i zeleno lisnato povrće, jer pomaže stvaranje bazne sredine u organizmu, što znatno usporava razvoj malignih stanica, budući daje dokazano da rak opstaje u kiseloj sredini. Treba jesti i paprike, u kojima ima više vitamina C nego u voću, dok se rajčica, s kojim se one obično kombiniraju u salatama, takode preporuča.

Grickajte bademe

Vitamin E pomaže spriječiti rak grlića maternice i rast kancerogenih stanica, a kako djeluje kao antioksidans, štiti oslabljeni organizam od djelovanja slobodnih radikala. Zbog toga treba grickati orašaste plodove. Oni, pored vitamina E i korisnih kiselina, sadrže i selen, koji također pomaže u borbi s rakom, a ako niste ljubitelj badema, lješnjaka ili oraha, grickajte budnevine ili suncokretove sjemenke. Kao grickalicu možete koristiti i kikiriki, ali isključivo neslan. Maslac od kikirikija također možete uvrstiti u prehranu, a napravite ga tako što ćete 300 g oljuštenog kikirikija preliti maslinovim uljem (dvije žlice) i peći u remi šest do osam minuta, a potom napraviti glatku smjesu u blenderu.

Rak grlića maternice prognoza, iskustva

Rak grlića maternice – prognoza ovisi o stadiju u kom je tumor otkriven, kao i od učinkovitosti tretmana i općeg zdravstvenog stanja pacijenta. Uz adekvatno i pravovremeno liječenje 5-godišnje preživljavanje u najranijim stadijima je čak 92%, dok je ukupno 5-godišnje preživljavanje, kada se kombiniraju podaci za sve stadije raka grlića maternice, je 72%. Bitno je napomenuti da je rak grlića maternice u potpunosti izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme! Dakle, redoviti ginekološki pregledi, koji uključuju papa test i kolposkopiju su od ključnog značaja za rano otkrivanje raka grlića maternice.

Rak grlića maternice – iskustva: nekada je rak grlića maternice bio među vodećim uzročnicima smrti kod žena, međutim, danas je situacija nešto bolja, naročito u zemljama u razvoju, gdje žene imaju svijest o redovitim ginekoliškim pregledima i gdje se vrši redoviti probir na rak grlića maternice. Međutim, u mnogim zemljama je rak grlića maternice i dalje lider kada je smrtnost žena u pitanju, a razlog tome je kasno otkrivanje tumora. Prognoza je vrlo dobra ako otkrijete tumor na vrijeme, u početnom stadiju, a to je moguće samo redovitim ginekološkim pregledima.

dijetaplus.com
CategoryGinekologija

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super