fbpx

Cilj svake laboratorijske analize je dobivanje točnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su u fiziološkim funkcijama i procesima nastupile promjene. Kada je riječ o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumijeva dvije vrste analiza: one koje su usmjerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda staničnih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, kojima se provjerava biokemijski sastav krvi i na temelju toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Kompletna krvna slika (KKS)

Kompletna krvna slika se radi zbog procjene općeg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja poput anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim tvarima. KKS uključuje broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit

Eritrociti

Eritrociti – crvena krvna zrnca (RBC), su najzastupljenije stanice a uloga im je da transportiraju kisik vezan za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva. Normalne vrijednosti su od 3,86 x 1012 / l do 5,08 x 1012 / l za ženu i od 4,34 x 1012 / l do 5,72 x 1012 / l za muškarce). Snižene vrijednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi uslijed krvarenja. Povišene vrijednosti mogu biti povećane u stanjima hemokoncentracija organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.
Hemoglobin
Hemoglobin (HGB) je sastojak crvenih krvnih zrnaca eritrocita. On prenosi kisik iz pluća u tkiva i ugljični dioksid iz tkiva natrag u pluća. Svakim udahom krv u plućima dobiva kisik i zahvaljujući upravo hemoglobinu distribuira ga do svih tkiva i organa. Kada se oslobodi kisik prekopotreban za nesmetani rad stanica, za hemoglobin se umjesto njega veže ugljični dioksid. Ovaj ciklus se zatvara vraćanjem krvi u pluća, oslobađanjem ugljičnog dioksida i novim vezivanjem kisika. Normalna koncentracija je 110-180 g / L. Koncentracija hemoglobina je snižena kod anemija. Povećan je u stanjima hemokoncentracija organizma i kod policitemija
Hematokrit
Hematokrit (HCT) predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi. Normalne vrijednosti su za žene 0356-0470 l / l i kod muškaraca 12:41 – 00:53 l / l. Kod akutnog krvarenja hematokrit može biti normalan, au fazi oporavka se smanjuje. Kod anemije uslijed nedostatka željeza hematokrit je smanjen, jer eritrociti imaju manju zapreminu iako sam broj eritrocita ne mora biti smanjen. Hematokrit je smanjen u trudnoći, a smanjuje se i sa godinama života. Također je smanjen kod anemija, leukemija, povećane funkcije štitnjače (hipertireoze), ciroze jetre, opeklina i infekcija. Povećane vrijednosti hematokrita se viđaju kod dehidracije i šoka.
Eritrocitne konstante
Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvaliteti eritrocita.

MCV (mean cell volume) – prosječni volumen eritrocita – daje informaciju o veličini eritrocita. Normalne vrijednosti su 81-99 fl
MCH (mean cell hemoglobin) – prosječna količina hemoglobina u eritrocitu. Normalne vrendosti su 29-32.9 pg

MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – prosječna koncentracija hemoglobina na litar eritrocita. Normalne vrijednosti su 310-350 g / l

RDW (red cell distribution width) – mjera varijabilnosti veličine eritrocita. Normalne vrijednosti su 11,5-16,5%. RDW specifično ukazuje na postojanje jedne ili više populacija eritrocita što je karakteristika pojedinih hematoloških bolesti eritrocitne loze, a ujedno je i važan prognostički pokazatelj učinkovitosti liječenja i ekvivalentan podatak o anizocitozi koja se uočava u krvnom razmazu.

Promjene vrijednosti pojedinih eritrocitnih konstanti, osobito MCV parametra, dijagnostički su značajne u klasifikaciji pojedinih anemija i uvijek se promatraju u korelaciji s dobivenim vrijednostima broja eritrocita i koncentracije hemoglobina. Povećane vrijednosti eritrocitnog indeksa MCHC sreću se kod bolesnika s teškim oblikom dehidracije, dok se povećane vrijednosti MCV mogu naći kod megaloblastne anemije (nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline), bolesnika s kroničnom opstruktivnom bolešću pluća (kronični opstruktivni bronhitis i emfizem), smanjenom funkcijom štitaste žlijezde (hipotireozom), oboljenjem jetre (ciroza) i kod teških alkoholičara.
leukociti
Leukociti (WBC), bijela krvna zrnca, se stvaraju u koštanoj srži i štite organizam od infekcija. Sudjeluju u imunološkom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta bijelih krvnih zrnaca; sve one su dio obrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih tvari. Normalne vrijednosti su 3.9 – 10×109 / l. Kada je njihov broj uvećan (leukocitoza), to ukazuje da tijelo proizvodi veći broj ovih stanica, odnosno da je napadnuto, primjerice bakterijama. Ako je njihov broj manji, povećava se rizik od infekcije. Nekontrolirana produkcija bijelih stanica (leukemija) nastaje uslijed kancerozne mutacije mijelogenih ili limfogenih stanica.

Leukopenija, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca, javlja se kod virusnih infekcija, u stresnim situacijama, kod opće slabosti organizma, kao i kod pacijenata na radioterapiji. Uzimanje pojedinih lijekova također može dovesti do smanjenja broja bijelih krvnih zrnaca i zato se kod takvih bolesnika moraju provoditi redovite laboratorijske analize.

Neutrofilni granulociti (NEU) su najzastupljeniji fagocitnu leukociti. Neutrofilni granulociti su zrele stanice koje mogu da napadaju i razaraju bakterije i viruse čak iu krvnoj cirkulaciji.
Normalne vrijednosti su 40-70%

Monociti (MONO) zajedno sa neutrofilni granulociti čine osnovu fagocitnog obrambenog sustava u organizmu. Monociti su nezrele stanice čija je sposobnost da se bore mala, međutim, kada jednom uđu u tkiva, počinju bubre i postaju makrofagi koji su izvanredno sposobni da se bore sa infektivnim agensima.
Normalne vrijednosti su 1-10%

Eozinofilni granulociti (EOS) sudjeluju u obrani organizma od alergijskih agenasa i parazitarnih infekcija.
Normalne vrijednosti ima 0 – 6%

Limfociti (LYM) predstavljaju populaciju leukocita koja uključuje dvije osnovne subpopulacije: T limfocite, koji sudjeluju u staničnom imunitetu i B limfocite koji se transformiraju u plazma stanice koje proizvode antitijela i tako sudjeluju u humoralni imunitetu. Normalne vrijednosti su 20 – 50%

Bazofilni granulociti (BASO) su najmanje zastupljena populacija leukocita u perifernoj krvi i sudjeluju u alergijskom odgovoru.
Normalne vrijednosti su 0-1%

Trombociti

Trombociti (PLT) su stanice koje sudjeluju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi. Normlane vrijednosti su 140-450 x 109 / l. Manjak trombocita (trombocitopenija) izaziva sklonost krvarenju, trombociti su sniženi kod kemoterapija, malignih oboljenja, hepatitisa C … Višak izaziva pojačano zgrušavanje krvi i može dovesti do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sustavu.

Morfološke osobine trombocita mogu se pratiti na temelju dva indeksa koji se dobivaju elektroničkim promatranjem određenog volumena krvi u brojaču, a to su:

PDW (Raspodjela trombocita po volumenu), normalne vrijednosti 16-25
MPV (Prosječni volumen trombocita), normalne vrijednosti 7,80-12 fl

Sedimentacija eritrocita

Sedimentacija je brzina kojom se krvne stanice izdvajaju iz seruma. Ako se krv koja sadrži antikoagulans pusti da stoji u uspravno postavljenoj pipeti, eritrociti će se postupno početi taložiti na dno. Brzina kojom se ove stanice talože je osjetljiva na indeks reakcije tijela na ozljedu ili bolest, kao što je npr. leukocitoza ili groznica. Normalna brzina sedimentacije ne isključuje mogućnost postojanja bolesti, ali ubrzana sedimentacija je indikator za dalja ispitivanja. Normalne vrijednosti su 2-12 mm / h. Sedimentacija je ubrzana kod upala, razaranja stanica, masivnih trovanja, u trudnoći i poslije porođaja, kod TBC, reumatskih bolesti npr. akutne reumatske groznice i reumatoidnog artritisa, akutnog infarkta miokarda, nefroze, svim vrstama šoka, kod postoperativnih stanja, tumora, oboljenja jetre, menstruacija (neznatno ubrzanje). Usporena je kod novorođenčeta, policitemija, kongestivnog zatajenja srca, alergijskih stanja, pojedinih vrsta anemija.

 

CategoryBez kategorije

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super