fbpx

Salmonela je česta infektivna bolest koja zahvaća crijevni trakt. Bakterija salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu.

Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju proljev, groznicu i stomačne grčeve u perodu od osam do 72 sata od konzumacije zaraženih namirnica. Većina zdravih ljudi se oporavi za samo nekoliko dana, bez nekog posebnog tretmana.

Međutim, u nekim slučajevima – a naročito kod djece, trudnica, starijih osoba i ljudi narušenog imuniteta – proljev povezan sa salmonelom može biti toliko dehidrirajući da je potrebna brza liječnička pomoć. Komplikacije opasne po život se također mogu pojaviti ukoliko se infekcija proširi izvan crijeva. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje koje imaju loš sanitarni sustav.

SIMPTOMI SALMONELE

Salmonela je obično uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa, jedenjem mesa peradi, jaja ili proizvoda koji nastaju od jaja. Inkubacijski period varira od nekoliko sati do dva dana. Većina infekcija salmonelom mogu se klasificirati kao gastroenteritis.

Mogući znakovi i simptomi su:

mučnina i povraćanje
bol u trbuhu
proljev
groznica
visoka temperatura
glavobolja
bolovi u mišićima
krv u stolici

Znakovi i simptomi salmonele obično traju od četiri do sedam dana, iako može proći i nekoliko mjeseci da se stanje organizma vrati u potpunu normalu.

NAJČEŠĆE ZARAŽENA HRANA SALMONELOM

Sirovo meso, perad i morski plodovi – uz pomoć izmeta, bakterija može doći na sirovo meso i perad tijekom klanja. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode.

Sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši mogu snijeti jaje koje je zaraženo salmonelom prije nego se štit uopće formira.

Voće i povrće – neki svježi proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti nedovoljno ocijeđeni još u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom.

Zaraza se također može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i peradi dođu u kontakt s voćem ili povrćem.

Prljave ruke nakon korištenja toaleta

Mnoga hrana postane zaražena kada se priprema od strane ljudi koji ne peru ruke nakon korištenja toaleta ili mijenjanja pelene. Infekcija se također može pojaviti ukoliko dirate nešto što je zaraženo, uključujući kućne ljubimce i posebno ptice, a nakon toga stavljate prste u usta.

Neke osobe koje se vrate na posao rukovanja hranom prije nego se infekcija potpuno povukla, nastavljaju šire zarazu. Neki ljudi koji dobiju salmonelu postanu kronični prenosioci, što znači da nastavljaju izlučivati bakterije u njihovom izmetu. Neki prenosioci mogu prenijeti salmonelu bez pojavljivanja ikakvih znakova ili simptoma te bolesti.
LIJEČENJE SALMONELE

Zbog toga što salmonela uzrokuje dehidraciju, zamjena tekućine i elektrolita je vrlo važan cilj liječenja. To se obično postiže unošenjem industrijskih supica (juhe iz vrećice) i ruskog ili crnog čaja, dok se od krute hrane u prvi danima daje isključivo “na vodi” bareni pirinač. Teži slučajevi mogu zahtijevati hospitalizaciju, jer je osobu potrebno staviti na infuziju.

Antidijaretici, odnosno lijekovi poput loperamide (imodijum) mogu pomoći u oslobađanju od grčeva, ali oni također mogu produljiti trajanje proljeva koji se povezuje sa salmonelom. Također, preporuča se unos probiotskih kultura, koje pomažu u obnovi crijevne flore, a samim tim smanjuju spazam crijeva i potrebu da se ide u toalet.

Ukoliko liječnik sumnja da je bakterija salmonele ušla u krvotok, ili ukoliko je teži oblik bolesti ili ugroženi imunološki sustav, može biti prepisan antibiotike kako bi se bakterija ubila. Antibiotici nisu od koristi kod nekompliciranih slučajeva.

 

 

CategoryBez kategorije

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super