fbpx

Koji su uzroci nastanka karcinoma dojke?

Rak dojke je najčešći rak kod žena i čini 25% svih karcinoma kod žena. Najčešće obolijevaju žene životne dobi iznad 50 godina starosti, ali ova bolest se sve češće javlja i kod mlađih žena. Smatra se da će svaka osma žena oboljeti od raka dojke u dobi do 85. godine života.
Uzroci nastanka raka dojke su nepoznati, ali je danas poznato da je bolest češća kod žena koje u bližoj obitelji (majka, sestra) imaju oboljele od raka dojke, naročito ako su nosioci gena za rak dojke (BRCA 1 i BRCA2), zatim kod žena koje konzumiraju alkohol, pušača, žena koje žive u lošijim socioekonomskim uvjetima, žena koje su imale raniju povredu dojke i prethodne dobroćudne promjene na dojkama.
Također je bolest češća kod žena koje su rano dobile prvu menstruaciju (prije 12 godine života) i ušle kasno u menopauzu (poslije 50. godine života), zatim kod žena koje su rodile prvo dijete nakon 35. godine života, koje nisu dojile i kod onih koje su već imale rak jedne dojke.

 

RAK DOJKE …jeste li znali?

  • rak dojke je najučestaliji zloćudni tumor u žena!
  • najugroženije su one starije od 50 godina ali i žene bilo koje dobi koje su u svojoj obitelji imale ženu oboljelu od raka dojke!
  • najčešće se otkriva slučajno pri rutinskom pregledu!
  • u početnom stadiju nema simptoma!

 

 

Ultrazvučni pregled dojki

 

Ultrazvučni pregled dojki je bezbolna metoda

U posljednjem desetljeću ultrazvučni pregled dojki zbog napredka tehnologije i razvoja modernijih aparata visoke rezolucije sve više dobiva na značaju. Ultrazvučni pregled dojki nema kontraindikacija, a pacijentice nisu izložene zračenju kao što je to slučaj kod drugih radioloških pregleda kao što je mamografija. Uslov za kvalitetan ultrazvučni pregled dojki pored stručnog, educiranog ljekara jeste i posjedovanje ultrazvučnog aparata visoke rezolucije sa ultrazvučnom sondom visoke frekvencije ( 7.5 do 15 MHz) što rezultira dobrom rezolucijom slike i lakšom pravovremenom dijagnozom bolesti.
Ultrazvučni pregled dojki predstavlja metodu izbora za pregled žena mlađih od 40 godina starosti, pregled trudnica, te starijih žena kod kojih je veća gustoća parenhima dojke ili kod kojih je jako povećana fibroza (vezivo) tkiva dojke. Ultrazvučni pregled dojki se također preporučuje ženama koje su radile mamografiju, kao komplementarna, dopunska metoda u razlučivanju uočenih promjena. Ultrazvučni pregled dojki i mamografija predstavljaju dvije metode koje nadoponjuju jedna drugu i olakšavaju postavljanje tačne i pravovremene dijagnoze. Pod kontrolom ultrazvuka se može vršiti punkcija sumnjivih promjena radi citološke analize stanica dobivenih punkcijom.

Kada je najbolje da uradim ultrazvučni pregled dojki?

Optimalno je da se ultrazvučni pregled dojki izvodi u prvoj fazi menstruacijskog ciklusa (7. do 10.dana od početka menstruacije).
Ultrazvučni pregled dojki obuhvata i pregled pazušnih jame radi uočavanja eventualno prisutnih uvećanih limfnih čvorova, koji su često pratioci patoloških promjena u dojci.

Šta se može uočiti ultrazvučni pregled dojki?

Prilikom ultrazvučnog pregleda dojke analiziramo različite anatomske slojeve iz kojih je dojka normalno građena i tražimo prusustvo patoloških formacija u tim slojevima. Idući od površine, od kože prema dubljim slojevima, možemo prikazati kožu i potkožno masno tkivo, površnu fasciju žlijezde, žljezdani parenhim, stražnju fasciju žlijezde, retromamarno masno tkivo, fasciju pektoralnog mišića, pektoralni mišić, prsni koš (rebro i međurebarni mišić) te na kraju pleuru (plućnu maramicu).
U svakom od ovih slojeva moguće su određene promjene, međutim one se najčešće javljaju u žljezdanom tkivu, odnosno u parenhimu dojke.
Promjene koje se javljaju u dojci mogu biti dobroćudne i zločudne (karcinom).
Starenjem žene dolazi do prirodnih promjena u dojkama, tako da kod najvećeg broja žena već nakon tridesete godine života dolazi do postepenog procentualnog smanjenja žljezdanog tkiva i umnažanja masnog i vezivnog tkiva, tako da je kod starijih žena žljezdano tkivo jako reducirano na uštrb ovoga drugog.
Od dobroćudnih promjena koje možemo prikazati pri ultrazvučnom pregledu, najčešće su: upale, lipomi, ciste, fiboadenomi, adenomi, fibromi i dr. Svaka od ovih promjena najčešće ima svoju karakterističnu ultrazvučnu sliku.
Ultrazvučni pregled dojki ima najveću važnost u dijagnostici raka dojke.

 

Koji su najčešći razlozi zbog kojih bi se trebali javiti ljekaru na pregled dojki?

Žene se najčešće javljaju na pregled ljekaru zbog pojave bola u dojci, palpabilnog čvora, uvlačenja bradavice ili promjena na koži, pojave iscjedka iz bradavice i drugih tegoba.

 

Koje su dopunske metode u dijagnostici oboljenja dojke?

Ultrazvučno vođena biopsija promjene u dojci

Ultrazvučna slika promjena u dojci često može biti netipična i nije lako sa sigurnošću zaključiti da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni. Tada moramo učiniti i dodatne pretrage kao što su mamografija, magnetna rezonanca, citološka ili histološka punkcija dojke.

Uz sve danas dostupne pretrage koje nam stoje na raspolaganju za dijagnostiku raka dojke, ultrazvučni pregled dojki je našao značajno mjesto i njegova primjena će sigurno rasti i u budućnosti. Ne postoje kontraindikacije za ultrazvučni pregled dojki, pregled se može izvoditi kod žena svih životnih dobi, može se ponavljati relativno često ukoliko je to neophodno, a pomaže nam da se smanji broj nepotrebnih kirurških biopsija, jer se u velikom broju slučajeva tačna dijagnoza postiže punkcijom (citološkom ili histološkom) sumnjivih promjena na dojci.

 

U Poliklinici  Irac od 26.07.2016 do 31.07.2016 možete obaviti ultrazvučni pregled dojki po akcijskoj cijeni od 20KM.

 

CategoryZdravlje

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super