fbpx
preuzmi

Što je serotonin?
Serotonin je neurotransmiter. Njegova funkcija je prijenos poruka kroz živčani sustav što znači da njegov manjak ili višak mogu značajno utjecati na prijenos živčanih impulsa te, posljedično, ponašanje ljudi. Serotonin nalazimo najvećim dijelom u stanicama probavnog sustava, a manjim dijelom u epifizi, središnjem živčanom sustavu. Nalazimo ga i u trombocitima, no oni ga ne mogu sami sintetizirati već ga dobivaju prolaskom kroz probavni sustav.
Serotonin ima brojne učinke i posredovan je velikim brojem različitih receptora: sudjeluje u patogenezi migrene, odgovoran je za termoregulaciju, hranjenje i apetit, spavanje, seksualnu želju, kontrakcije mišića, učenje i pamćenje, cirkulaciju te psihička stanja poput anksioznosti i depresije. Na stimulaciju proizvodnje serotonina u mozgu utječe određena hrana, ali i – vježbanje!
Koji su pozitivni učinci serotonina?
Prema navodima iz studije objavljene u časopisu Neuropsychopharmacology, postoje dva mehanizma po kojima vježbanje utječe na porast serotonina.

Prvo, fizička aktivnost povećava brzinu i frekvenciju izlučivanja serotonina u mozgu, što povećava i njegovu proizvodnju. Drugo, redovito vježbanje povećava razinu triptofana u mozgu (aminokiselina koja se koristi za proizvodnju serotonina). Iako točan biokemijski mehanizam nije jasno razjašnjen, jasno je da tjelovježba poboljšava raspoloženje povećanjem razine serotonina u mozgu.

Trening s utezima, pilates, aerobik, joga i istezanje su fantastične vježbe za snagu, fleksibilnost i upravljanje stresom. Međutim, aerobna tjelovježba, uključujući hodanje, trčanje, biciklizam i plivanje najučinkovitiji su u povećanju sinteze serotonina u mozgu. Optimalna količina vježbe potrebne kako bi se poboljšala sinteza serotonina u mozgu je 3 sata tjedno ili 30 minuta većinu dana u tjednu.
Niske razine serotonina su povezane s depresijom, pa povećanje razine ovog neurotransmitera pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja, bezvoljnosti i depresije. Autori studije objavljene u Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports potvrdili su da znatno manji broj ispitanika koji redovito vježba aerobik ima problema s depresijom. Osim toga, prema studiji provedenoj na Mayo clinic, fizička aktivnost smanjuje anksioznost. Osim toga, redovita tjelovježba pozitivno utječe na samopouzdanje i socijalnu interakciju.
Izvor: http://www.fitness.com.hr/zdravlje/um-tijelo/Serotonin-i-sport-usrecite-se-vjezbanjem.aspx

CategoryNeurologija

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super