fbpx

Multipla skleroza izaziva kliničku sliku koja se temelji na pojavi tipičnih kliničkih simptoma. Karakteristični klinički simptom je upala vidnog živca, tzv. optički neuritis ili neuritis optica (ON).

Optički neuritis

Optički neuritis karakteriziran je razvojem oslabljenog vida obično na jednom, a rjeđe na oba oka. Bolesnici to opisuju kao pojavu zavjese ili magle pred okom. Pri tome se javlja bol pri pokretanju očne jabučice i često kriva percepcija boje, pa se npr. crvena boja vidi kao ružičasta, tamnozelena postaje maslinasta i sl. (diskromatopsija).

Motorička slabost

Drugi česti simptom MS-a je pojava motoričke slabosti na jednom, na oba, na tri ili rjeđe na sva četiri ekstremiteta. Bolesnici to opisuju gubitkom snage u udovima, a uzrok je oštećenje putova za voljnu motoriku (piramidni put) u mozgu i/ili u kralježničkoj moždini.

Oštećenje osjeta

Simptomi nastaju oštećenjem ili iritacijom osjetnih putova u kralježničkoj moždini i/ili mozgu.

Vrlo čest simptom je i oštećenje osjeta. Bolesnici to opisuju najčešće osjećajem da je ruka utrnuta, kao da je “zaležao” ruku, ali ta utrnulost traje nekoliko dana. Vrlo često se javlja utrnuće u donjim udovima, koje se postupno širi prema trupu i obično je uzrokovano upalom ovojnice u kralježničkoj moždini. Ponekad bolesnici primjećuju promjenu osjeta na jednom ekstremitetu ili polovici tijela prilikom tuširanja i sl. Simptomi nastaju oštećenjem ili iritacijom osjetnih putova u kralježničkoj moždini i/ili mozgu.

Centralni neurološki ispadi

Poremećaj ravnoteže koji se očituje nestabilnošću u hodu i stajanju, a nastaje zbog oštećenja malog mozga i njegovih veza s drugim dijelovima živčanog sustava.

Nerijetko se javljaju dvoslike, vrtoglavice, gubitak sluha, a i oštećenja ostalih moždanih živaca (facijalnog, statoakustičnog) u području mozga koje se naziva moždano deblo.

Urgentna inkontinencija

Urgentna inkontinencija tj nemogućnost duljeg odgađanja mokrenja ili stolice, ili nemogućnost započinjanja mokrenja (retencija) također su simptomi koji se javljaju u multiploj sklerozi.

U postavljanju dijagnoze multiple skleroze važni su samo oni klinički simptomi koji traju 24-48 sati ili dulje!

Iritativni simptomi

Kratkotrajni trnci u prstima, glavi ili nogama ne predstavljaju simptom multiple skleroze. Iznimka od navedenog su takozvani iritativni simptomi koji mogu ukazivati na MS. Tu se ubraja tzv. Lhermitteov znak koji označuje pojavu strujanja u ekstremitetima pri savijanju glave na prsa. Taj je simptom znak pojačane osjetljivosti receptora u vratnoj kralježničkoj moždini (mehanoreceptori).

Pojava kratkotrajnih trzaja u pojedinim mišićima lica (miokimije) ili kratkotrajno opetovano grčenje mišića lica i oka također mogu biti uzrokovani iritacijom živčanih vlakana u blizini njihove jezgre u moždanom deblu. Pojava nagle, kratkotrajne žestoke boli u području lica (trigeminalna neuralgija) u mlade osobe također može biti uzrokovana upalnom demijelinizacijom.

Pliva
CategoryNeurologija

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super