fbpx

Ortoped  je specijalist koji se bavi liječenjem bolesti i povreda sistema za kretanje. Za sve tegobe od strane ramena, lakta, ručnog zgloba, šake, kuka, koljena, gležnja i stopala potrebno je obratiti se ortopedu. Nakon kliničkog pregleda i dijagnostičke obrade ortoped postavlja dijagnozu te indicira liječenje koje može biti neoperacijsko (razne vrste injekcija ili fizikalna terapija) ili operacijsko. Ukoliko je indicirana fizikalna terapija bolesnika se upućuje specijalisti fizijatru, za ostale oblike liječenja nadležan je ortoped.

•     Koje su najčešće ortopedske povrede i kako se javljaju?

Do ozljede najčešće dolazi prilikom aktivnog ili rekreativnog bavljenja sportom, najčešće su u pitanju povrede koljena. Koljeno je jedan od najvećih zglobova u ljudskom tijelu, prilikom sportske  aktivnosti trpi veliko opterećenje. Rizik od povrede je posebno povećan prilikom bavljenja kontaktnim sportovima kao i sportovima koji zahtijevaju puno rotacijskih kretnji u koljenima. Najbolja prevencija sportskih ozljeda je dobra fizička pripremljenost s naglaskom na status muskulature. To posebno vrijedi za  tzv. „sezonske“ sportove, tj. sportove   kojima se osobe periodički bave (npr. skijanje). Zbog toga bi prije svake skijaške sezone trebalo napraviti dobru pripremu, kako bi tijelo bilo spremno odgovoriti na pojačano opterećenje te kako bi se mogućnost ozljede svela na bitno manju mjeru. Osim prilikom bavljenja sportom, do ozljeda može doći i na radnom mjestu, prilikom šetnje, obavljanja kućanskih poslova ili bilo koje druge svakodnevne aktivnosti. 

•    Kako se pripremiti za prvi ortopedski pregled?

Na prvi ortopedski pregled bolesnik bi trebao donijeti nalaze ranije učinjenih pretraga te svakako, snimke rtg.  ili MR obrade ukoliko je ona učinjena prije pregleda. Pisani nalazi tj. očitanja rtg. ili MR nisu dovoljni za potpuni uvid i postavljanje  indikacije za liječenje, za definitivno mišljenje potrebno je pregledati snimke. Naravno, kompletna obrada može se učiniti i nakon što ortoped bolesnika pregleda i indicira vrstu pretrage ali to u pravilu uključuje dolazak na kontrolni pregled te kasniji početak ciljanog liječenja.

Ukoliko osjećate neke od navedenih tegoba, svoj termin za pregled možete dogovoriti pozivom na broj 035 366 600.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super