fbpx

Hladno je doba godine poznato po povećanom obolijevanju od zaraznih bolesti koje zahvaćaju jedan ili više dijelova dišnog sustava koje su uzrokovane nekim od više stotina različitih vrsta virusa. Ovisno o uzročniku, bolesti imaju različite simptome, ali se obično prepoznaju prema nekim ili svima od navedenih simptoma: začepljenim nosom, glavoboljom, upalom sinusa, osjećajem pečenja u dijelu ždrijela «iza nosa», boli pri gutanju, kašljem, promuklošću, a nekad i osjećajem «struganja» iza prsne kosti pri kašljanju, umorom, boli u mišićima, manjkom apetita te vrućicom.

Budući da je uzročnik tih bolesti virus, antibiotici ne pomažu, a liječenje se svodi na olakšavanje simptoma bolesti i – čekanje da bolest prođe. Načine na koje možete sami sebi pomoći olakšati tegobe pregledno ćemo prikazati u 2 članka, od kojih prvi dio- olakšavanje simptoma začepljenog nosa i kašlja- pročitajte u nastavku, a drugi dio u sljedećem on-line izdanju Zdravlje4U. Imajte na umu da gotovo svi navedeni lijekovi imaju određene mjere opreza i popratne pojave, te prije njihove primjene morate pažljivo pročitati naputak o uporabi ili pitati ljekarnika.

Začepljen nos
Osim što stvara neugodan osjećaj i umanjuje želju za jelom jer otežava žvakanje i uklanja osjet mirisa, začepljen nos ugrožava niže dijelove dišnog puta budući da tada zrak koji bi se inače prolaskom kroz nos ugrijao, ovlažio i očistio od iritirajućih čestica npr. prašine, sada u njih dospijeva hladan, suh i nečist. Zato je iznimno važno održavati nos prohodnim. Nekoliko je načina na koji možemo djelovati:

– primjena kapi za dekongestiju («odčepljivanje») nosa. Najčešće su to otopine aktivnih tvari nafazolina ili oksimetazolina. Iako su većini poznate još od djetinjstva, velik broj ljudi ih nepravilno koristi. Uputno je, naime, da stavljanje kapi za nos traje 4 minute, a provodi se na sljedeći, jednostavan postupak:
– u ležećem položaju ukapati u svaku nosnicu po 2 kapi
– ostati u istom položaju, s blago zabačenom glavom 1 minutu
– blago zakrenuti još zabačenu glavu na jednu stranu (recimo lijevu) te tako ostati 1 minutu
– blago zakrenuti još zabačenu glavu na drugu stranu (recimo desnu) te tako ostati 1 minutu
– vratiti glavu natrag u srednji položaj te tako ostati još 1 minutu.

Takva primjena kapi osigurava ravnomjerniju raspodjelu po sluznici nosa a pomaže i u održavanju prolaza između sinusa i nosne šupljine otvorenima, te prolaza između gornjeg dijela ždrijela i srednjeg uha, što pridonosi prevenciji komplikacija kao što su upala sinusa ili upala srednjeg uha. Pogrešno je ušmrkavati netom ukapane kapi, time se velik dio lijeka dostavlja u ždrijelo, gdje nije potreban, a izostaje raspodjela po sluznici nosa. Dekongestivi se mogu kupiti i u obliku spreja, čime se postiže ravnomjernija raspodjela, ali i u tom ih slučaju treba primjenjivati ležeći i pričekati sa zabačenom glavom nekoliko minuta, a ne ih odmah ušmrkavati.

Kapi se primjenjuju 3-5 puta na dan, ali najviše 5-7 dana neprestance, jer dulja i pretjerana uporaba može rezultirati oštećenjem sluznice nosa. Ako se radi o djetetu, pri kupovine kapi treba napomenuti da su kapi za djecu, jer u tom slučaju u kapima postoji dvostruko manja koncentracija lijeka, a primjenjuju se u dvostruko rjeđim razmacima. Kod dojenčadi se izbjegava primjena kapi, a ako je prijeko potrebna, mogu se, prema savjetu liječnika, koristiti dječje kapi razrijeđene s vodom u omjeru 1:1 ili 1:2, samo 2 puta na dan.

Primjena kapi ili spreja s fiziološkom otopinom ili kapi na bazi morske vode
Te se kapi mogu primjenjivati i za vrijeme prehlade, i ako nos nije začepljen, jer ubrzava čišćenje nosne šupljine čineći izlučevine nosa manje žilavom. One nisu zamjena za dekongestive, nego se primjenjuju skupa s njima, ili u slučajevima kad se dekongestivi ne smiju upotrebljavati. Osobito su preporučljivi za uporabu kod djece jer nisu štetne. Mogu se upotrebljavati koliko je puta potrebno tijekom dana.

Primjena oralnih dekongestiva
Riječ je o tabletama koje se uzimaju na usta (dakle piju se), a sadržavaju u sebi tvari koje na nosnu sluznicu djeluju poput kapi za nos, ali za razliku od njih na mjesto djelovanja dospijevaju putem krvi, dakle «iznutra». Obični se ti lijekovi nalaze u tabletama u kombinaciji s nekim lijekom za snižavanje vrućice, a prodaju se kao lijekovi protiv gripe i prehlade.

Prednost takve primjene lijeka je ta što se ne treba brinuti o «ravnomjernoj» raspodjeli po sluznici, ali im je nedostatak to što, budući da se nalaze u krvi, osim na nosnu sluznicu djeluju i na druge organske sustave. Zato ih ne smiju uzimati osobe s povišenim tlakom a pokazuju i važna međudjelovanja s nekim drugim lijekovima, tako da u tim slučajevima treba tražiti savjet liječnika.

Primjena eteričnih ulja
Najčešće se primjenjuju ulja paprene metvice i eukaliptusa, bilo u inhalaciji ukapani u toplu vodu, bilo u obliku kapi kojih se mala količina stavi na kožu ispod nosa. Premda pomažu u odčepljivanju nosa, nisu potpuna zamjena za dekongestive, ali su pogodni za uporabu u nekim slučajevima u kojima se dekongestivi ne smiju koristiti (primjerice kod uporabe dulje od 5-7 dana, visokog krvnog tlaka ili sl.). Za mjere opreza proučite uputu ili pitajte ljekarnika.

Često ispuhivanje nosa
Uza sve lijekove, ne treba zaboraviti da je ispuhivanje nosa iznimno važno pri čišćenju nosne šupljine

Kašalj
Tijekom akutne dišne infekcije, možemo razlikovati 2 «vrste» kašlja, najvjerojatnije će se u tijeku bolesti javiti obje: jedna vrsta je suhi kašalj, uzrokovan nadražajem iz dišnog sustava, često neugodan, s osjećajem boli i struganja, pri čemu nema iskašljavanja. Druga je vrsta tzv. produktivni kašalj. tj. onaj pri kojemu nastaje iskašljavanje, koji je često puno ugodniji od suhog. Suhi je kašalj potrebno potisnuti i smanjiti, kako bi se smanjila neugoda pri tome izazvana, a produktivni je kašalj koristan jer se njime izbacuje sekret, tj. čisti se dišni put. Za svaku od tih vrsta kašlja je drugačiji način samopomoći, zato je to potrebno imati na umu kad u ljekarni kupujete «lijek protiv kašlja».

Pomoć kod suhog kašlja su lijekovi koji «prigušuju kašalj»- tzv. antitusici. Većina ih se izdaje na liječnički recept, ali se neki mogu i samostalno kupiti u ljekarni. U tu skupinu spadaju preparati folkodina i glaucina te butamirata, koji osim prigušivanja kašlja imaju i druge blagotvorne učinke na dišni sustav. Od preparata tu su sirup na bazi bijelog sljeza i trputca.

Pomoć kod produktivnog kašlja- unatoč brojnim lijekovima koji smanjuju žilavost izlučevina u dišnom sustavu te tako navodno pomažu pri iskašljavanju, najbolje će djelovati jednostavna i prastara metoda obilne hidracije. tj. piti što više tekućine (najmanje 3-4 litre na dan, ako, naravno, zbog drugih razloga ne morate ograničavati unos tekućine)- to može biti čaj, juha, sok ili čak obična voda, ako ni za što drugo nemate volje. Tekućina će pomoći održati sekrete dišnog sustava rjeđim i manje žilavim i pomoći njihovu izbacivanju. Osim toga, na hidraciju morate paziti i zbog vrućice koja često prati dišne infekcije.

Pogledajmo neke domaće lijekove za začepljen nos.

Vrući čaj

Jedan od najboljih načina za borbu protiv začepljenog nosa jeste da pijete puno toplog čaja. Topla tekućina će pomoći u labavljenju i rasterećenju vašeg začepljenog nosa.. No, vrući čaj ima dodatnu korist u ublažavanje začepljenosti i upala. Neki od umirujućih čajeva će vam pomoći u ublažavanju boli u nosu i sinusima. To su zeleni, pepermint i čaj od đumbira.

Parenje

Udisanje pare je odličan lijek za začepljen nos. To možete uraditi tako što ćete napuniti posudu sa vrućom vodom i dodati tri kašike octa u nju. Nagnite s enad posudom i pokrijte glavu sa peškirom. Vaš nos će odmah biti u boljem stanju.

Topli tuš

Topla kupka je jedna od najbolji domaćih lijekova za začepljen nos. Toplom kupkom ćete odmah otčepiti vaš nos.

Začinjena hrana

Izvrsan domaći lijek u borbi protiv začepljenjog nosa je da jedete dosta začinjene hrane. Naime, začinjenahrane pomaže u poboljšanju protoka sluzi kroz nosni prolaz. Kada patite od  začepljenog nosa, dodajte puno čilija u prahu u vaš sljedeći obrok.

Voda i so

Uzmite dvije šoljice tople vode i jednu kašiku soli i pomiješajte. Sa ovom tekućinom isperite nos i odmah ćete se riješiti začepljenog nosa.

Luk

Još jedan odličan način za borbu protiv začepljenosti nosa ke uz pomoć luka. Možete to učiniti tako da luk i izrežete na male komadiće i udišete ih. Također se možete riješiti ovog problema ako budete jeli sirov luk.

Sok od paradajza

Sok od paradajza se smatra jednim od najboljih domaćih lijekova za borbu protiv začepljenjog nosa. Možete napraviti vrući sok od paradajza vrlo lako kod kuće, tako što ćete skuhati jednu šoljicu soka od paradajza i dodati u njega jednu kašilu sjeckanog češnjaka, jednu kašiku limunovog soka, pola kašike ljutog umaka i malo celera. Kozumiranje ovog vrućeg napitka, najmanje dva puta dnevno će vam pružiti instant olakšanje od začepljenog nosa.

 

CategorySavjeti

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super