fbpx

Nejasna bol u prsima, preskakanje srca, lupanje srca, gušenje, zamaranje, pritisak u prsima, gubitak svijesti, omaglica, slabost, nesigurnost, nelagoda u želucu , kratak dah, nedostatak zraka, zapuhivanje  sve   to  mogu biti znakovi bolesti srca i  povod za provođenje Holter EKG-a.

Šta je Holter EKG?

Holter EKG podrazumijeva kontinuirano, 24-satno snimanje  EKG-a. EKG Holter monitor bilježi električne signale iz srca putem nekoliko elektroda pričvršćenih za prsni koš.   Obično se stavlja od  tri do osam elektroda. Elektrode su spojene u jedan mali uređaj, veličine mobitela, koji je obično pričvršćen za pojas. Tokom snimanja, pacijent obično vodi dnevnik  aktivnosti.  Većina Holtera ima i posebno dugme koje pacijent pritisne u trenutku kada subjektivno osjeća neku poteškoću. Tada u zapisu ostaje poseban znak koji upozorava liječnika na to zbivanje.

Od pacijenta se očekuje da provodi sve normalne dnevne aktivnosti. Tokom  snimanja Holtera kroz 24 sata, ali ponekad i duže, možemo identificirati  poremećaj u ritmu srca ili prokrvljenosti srca koji se javlja rijetko i ne može se uloviti u jednokratnom kratkom snimanju običnog EKG-a.

Nakon provedenog monitoriranja, podaci se prebacuju u računar i doktor uz pomoć posebnog softvera analizira zapis. Potom izdaje nalaz u kojem su brojni parametri  kao prosječni broj, maksimalni, minimalni broj otkucaja srca,  aritmije, znakovi za slabiju  prokrvljenost srca i sl.

Sam pregled je bezbolan, obavlja se uz svakodnevne aktivnosti.  Uređaj za snimanje  obično se nosi za pojasom ili na remenu preko ramena.   Kako se radi o osjetljivom elektronskom uređaju treba izbjegavati  kontakt sa vodom.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super