SOK OD ARONIJE KAKO SE PRAVI I DOZIRA
Posljednjih par godina sok od aronije je postao vrlo tražen i cijenjen u fitoterapiji. Iako je do skoro slabo bila poznata, danas se sibirska aronija može nabaviti i u našoj zemlji. Njezino uzgajanje je vrlo lako, a zbog svojih odličnih ljekovitih moći, sve više možemo čuti da je aronija biljka budućnosti.
Također nema prirodnih neprijatelja, pa nije potrebno da je prskamo, zbog toga i spada u 100 posto ekološku biljku. Poznata je po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, odličan je antioksidans, ima čak antikancerogeno i antivirusno djelovanje. Aronija je i hrana i lijek istovremeno.U daljnjem tekstu pročitajte zašto je dobar sok od aronije, kako se pravi i pije, te kakva su iskustva drugih sa ovom biljkom.
Koja su ljekovita svojstva aronije
Biljka aronija spada u bobičasto voće, svojim izgledom podsjeća na borovnicu, te je zbog toga još i nazivaju sibirska borovnica. Potječe iz Sjeverne Amerike, odakle je prenesena u Europu. Otporna je na niske temperature. Dobro podnosi hladnu zimu i jak mraz. Raste u obliku grma, može doseći visinu oko dva metra. Ljekovit i jestiv dio biljke je plod koji je nešto oporijeg okusa od borovnica.
Plodovi aronije se zadržavaju na grmu i do dva mjeseca nakon sazrijevanja. Biljka sazrijeva u kolovozu i rujnu mjesecu. Ove ljekovite bobice su pravo čudo prirode, biljka se odgaja potpuno organski, tako da možete biti potpuno bezbrižni, nema štetnih pesticida koje se itekako koriste u današnjoj industriji, njoj oni uopće nisu potrebni. Nije zahtjevna za uzgoj, au mnogim dijelovima svijeta, ovo voće se s pravom svrstava u ljekovito bilje, upravo zbog svoje izuzetne lekovitisti. Važno je napomenuti da je prirodni sok od aronije, gotovo tri puta zdraviji od borovnice.
Kada se pravi sirup od aronije u njemu se i dalje nalazi isto ono što sadrži i svježa bobica – ne gubi na ljekovitim svojstvima. Aronija je bogata vitaminima A, B, B1, B2, B3, B6 I B9, C, P i E. Pored navedeih vitamina, dragocjeni sok od aronije u sebi sadži i minerale kao što su: kalcij, kalij, mangan, željezo, jod , fosfor i cink.
Uz sve ove minerale i vitamine, u aronije postoji i jedan od najjačih antioksidansa-antocijanin. Jednom kada ovaj fenomenalni antioksidans dospije u naš organizam, snažno djeluje na njegovu detoksikaciju i izbacivanje svih štetnih tvari koje se nalaze u našem tijelu. Prema TEAC I ORAC standardima sok aronije ima najveće antioksidativno djelovanje među svim bobičastim i orašastim voćem.
Zašto je dobar sok od aronije za zdravlje
Ljekovita svojstva koje prirodni sok od aronije ima teško je nabrojati odjednom, a da pri tom nešto ne izostavimo. Mnoga istaživanja su otkrila da ova biljka tamnih bobica poboljšava cirkulaciju krvi, a da svakodnevnim korištenjem smanjuje razinu-e kolesterola i triglecirida, na taj način štiti naš kadriovaskularni sustav.
Odlično pročišćava krv, ublažava migrenu i glavobolju, povoljno djeluje na želudac i crijeva, zaustavlja proljev, obara povišen tlak, sprječava razboj bakterijskih i virusnih infekcija, te nam popravlja imunitet.
Aronijin sok ima blagotvoran utjecaj na jetru i žuč, jer ih pročišćava i omogućuje pravilan rad ovih organa. Važno je napomenuti da on regulira i izlučivanje, kao i pravilan rad hormona štitnjače, te regulaciju rada pankreasa.Poznato je da u današnje vrijeme postoji mnogo ljudi koji su oboljeli od raka, tako da je vrlo važno da poduzmete mjere predostrožnosti uz matični sok od aronije.
Možete se hranite zdravo, da se bavite fizičkim aktivnostima, ali isto tako možete i uzimate ovaj domaći sok, koji kako je znanstveno dokazano pomaže u prevenciji najtežu bolesti. Zbog visokog sadržaja aktioksidativnih jedinica, sprječava pojavu raka i pomaže u liječenju malignih oboljenja time što uništava stanice raka. Također pomaže i kod Alzheimerove bolesti.
Čudnovato, ali isto tako i istinito, aronija nudi i zaštitu od bolesti očiju, tj. mišićne degenerativnosti očiju. Ovo je neizlječiva bolest, koja dovodi do sljepoće. A studije su pokazale da osobe koje konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse za dobiti ovu bolest. Aronija potiče i zarastanje rana, usporava starenje kože i organizma, također sprečava i nastanak bora i štiti od negativnog UV zračenja. I da sumiramo dojmove, ovo je odlična investicija za naše zdravlje.
Kako napraviti sok od aronije kod kuće
Ljekoviti sok od aronije može kupiti ili da ga pravite samostalno. Skuplji je od većine ostalih sokova ali ukoliko ga pijete u manjim količinama, cijena ne bi trebala predstavljati toliki nepremostivi problem. Aronija se često upotrebljava u sušenom obliku koja može i da se jede, ali se ipak najčešće prerađuje u sok.
Ako sami pravite sok, recept je vrlo jednostavan. Kada plod aronije sazri, najbolje je pakirati ovo voće u pakiranje od 1 kg i zamrznuti. Po potrebi odmrznete i pravite sok. Od 1 kg aronije najčešće se dobije oko 0,7 l soka, a ponekad i manje.
Zamrzavanje neće imati negativan utjecaj na kvalitetu soka jer je poznato da aronija vrlo dobro podnosi niske temperature, pa će poslije odmrzavanja postati još sočnija, s više soka nego kad je svježa. Najbolje je odmrznutu aroniju procijediti ili propustiti kroz stroj za mljevenje mesa, da bi se dobio pravi matični sok, ili kako ga još neki nazivaju i hladni cijeđeni sok. U dobiveni sok od aronije ne treba da se dodaje konzervans. Također preporuka je da se pije bez šećera i drugih sladila. Može se čuva 24h u hladnjaku, ali se preporučuje popiti ga isti dan.
Domaći sok od aronije može na sličan način da se pravi i od svježih bobica i također možete ga zamrznuti. Jednom odmrznutu aroniju nemojte ponovno zamrzavati. Evo još jednog recepta za sirup od aronije:
2 kg bobica aronije,
litru vode,
800g šećera,
jedan svježe iscijeđen limun.
Sok od aronije priprema:
Sipajte šećer u vodu u jednu SEPR i to stavite na ringlu dok ne provri uz postupno miješanje. Kada voda provri u to dodajte 2 kg svježih bobica aronije. Konstantno miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Dok miješate sirup, pritišćite bobice da bi se iz njih oslobodilo što više soka. Kada dostigne točku vrenja, potrebno je držati još par minuta šerpu na ringli i nakon toga skinite je i ostavite da se ohladi.
Dobiven sadržaj procijedite i vratite na štednjak da još jednom prokuha. Nakon posljednjeg vrenja, skinite s vatre iu sok od sibirske aronije dodajte jedan iscijeđen limun. Sve ovo dobro promiješajte i dobiveni sok sipajte u staklene boce koje ste prije toga sterilizovali. Boce dobro zatvorite. Napitak čuvajte na tamnom i hladnom mjestu i konzumirajte po potrebi. Ako baš želite, sirup možete i razblažite s malo vode.
Ostatak bobica možete iskoristiti da napravite ukusan džem od aronije. Napunite vaš frizider domaćim sokom od aronije ili zamrzivač za duže korištenje i svakog dana uživajte u punom okusu ovih tamnih bobica koje vam daju zdravlje u samo par gutljaja.
Doziranje i upotreba ljekovitog soka
Preporučena doza svježih bobica je do 300 grama tijekom dana. Kako se pije sok od aronije? Uzimati u količini od jedne do tri rakijske čašice dnevno. Za zdrave osobe preporučena doza je jedna čašicu ujutro natašte prije jela. Osobe koje su sklone različitih prehladama, treba konzumirati jednu čašicu prije svakog obroka. Potrebno je da se pije pola sata prije glavnih obroka da bi iskoristili što više korisnih sastojaka ovog fenomenalnog domaćeg sirupa.
Sjevernoamerički Indijanci su koristili aroniju za ishranu, tako što su plodove mljeli ili sušili, pa su ih kombinirali sa raznim mesom od divljači ili s brašnom. Svježe plodove su upotrebljavali kao lijek za želučane tegobe, pravili su i ljekoviti čaj od listova aronije za zaliječenje svih rana. Da bi je konzumirali tijekom cijele godine, aroniju možete zamrznuti, osušite ili napraviti marmeladu, sirup, sok, liker, rakiju, kompot ili vino. Na našem tržištu odnedavno su se pojavili i mnogobrojni drugi proizvodi od ove biljke sem popularnog soka i sirupa, među njima je svakako i čaj od aronije.
Ruski biolozi su krajem 19. stoljeća istraživali aroniju i dokazali su njezina blagotvorna svojstva, dok su suvremeni znanstvenici za nju počeli se interesuju tek 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je i otkrilveno da sok od aronije pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma. Zanimljivo je da spomenemo da se sirup intenzivno koristio nakon nuklearne katastrofe i nesreće u Černobilu, prvenstveno da bi se smanjile tegobe kod osoba koje su bile izložene štetnom zračenju.
Kakva su iskustva korisnika sa aronija sokom
Sok od sibirske aronije je siguran i siguran da se upotrebljava već od prve godine života, čak ga i trudnice mogu konzumirati ukoliko se bore protiv mučnine i žgaravice. Ova biljka ne sadrži gluten, pa se može koristiti i kod svih bezglutenskih dijeta. Djeca također smiju konzumirati ovo voće, pogotovo za vrijeme prehlada i haranja raznih virusa tijekom jesenskog i zimskog razdoblja godine. Liječnici savjetuju da se napravi pauza u proljetno-ljetnim mjesecima kada ima više izbora povrća i voća.
Brojni internetski forumi i društvene mreže svjedoče o pozitivnim iskustvima korisnika aronijinog soka, ali uvijek sve uzmite s rezervom, danas je sve na prodaju – pa čak i to. Mnogi od konzumenata soka se kunu da su s pijenjem samo jedne rakijske čašice pred doručak, podlgi svoj imunitet na puno višu razinu. Neki tvrde da nisu bili prehlađeni godinama, da im se cirkulacija popravila, da su doveli svoju težinu na idealnu, te da su puni energije i elana.
Preporuka je svakako na mjestu, trebate da probate matični sok od aronije, jer je to najmanje što možete učiniti za svoje zdravlje, kao i za zdravlje vaše djece. Prema iskustvima, sirup od aronije će osjetno poboljšati vaše zdravlje, uz stalno konzumiranje za samo 3-4 mjeseca, a kod težih oboljenja treba da se pije najmanje šest do osam mjeseci.
Na kraju da vas još jednom podsjetimo da se ova biljka najčešće upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok od aronije, pa ukoliko u vašem vrtu imate jedno prazno mjesto, ne bi bilo loše da je i posadite. Jer i pored svojih ljekovitih moći sibirska borovnica prelijepo izgleda u proljeće dok cvijeta, kao iu srpnju kod je ukrašena plodovima, koji strpljivo čekaju berbu u rujnu mjesecu.