fbpx

Iako simptoma oboljenja oka ima mnogo i mogu upućivati na različite dijagnoze, ovo su neke od najčešćih tegoba s kojima se pacijenti susreću i mogući uzroci istih.

Oticanje vjeđa

Pacijent može osjetiti oticanje jedne ili obje vjeđe. Oticanje može biti bezbolno ili praćeno svrbežom ili boli.

Uzroci

Oticanje vjeđa ima mnogo uzroka. To je obično posljedica bolesti vjeđa, ali može nastati i kao posljedica bolesti očne šupljine (orbite) ili zbog drugih bolesti koje uzrokuju generalizirane edeme. Najčešći uzroci oticanja vjeđa su alergije, uključujući lokalnu alergiju (kontaktna osjetljivost) i šire alergijske reakcije (na primjer, angioedem ili alergijski rinitis).

Plutajuće mutnine

Plutajuće mutnine koje pacijent primjećuje u vidnom polju, ali ne odgovaraju vanjskim objektima. Plutajuće mutnine su česte.

Uzroci

Plutajuće mutnine nastaju kada nešto osim svjetla iz okoline stimulira mrežnicu, strukturu koja je osjetljiva na svjetlost u stražnjem dijelu oka. Ova stimulacija uzrokuje da mrežnica pošalje signal u mozak. Mozak može protumačiti signal kao prividni objekt koji pluta u vidnom polju ili kao jednostavan, iznenadni bljesak svjetla koji može izgledati kao munja, mrlje ili zvijezde (fotopsija). Fotopsija se može pojaviti nakon trljanja očiju.

Bolovi u očima

Bolovi u očima mogu biti ozbiljni i oštri, bolni ili pulsirajući, ili pacijenti mogu osjetiti samo blagu iritaciju površine oka ili osjećaj stranog tijela u oku. Mnogi uzroci bolova u oku također uzrokuju crvenilo oka. Ostali simptomi mogu biti prisutni ovisno o uzroku boli u oku. Na primjer, pacijenti mogu imati zamagljen vid, izbočenje oka, ili bol koja se pogoršava na jaku svjetlost.

Uzroci

Poremećaji koji uzrokuju bolove u očima mogu se podijeliti na bolesti koji utječu prvenstveno na rožnicu, poremećaje drugih dijelova oka i poremećaje drugih dijelova tijela koji uzrokuju bol u očima. Najčešći su: bolesti rožnice, zatim ogrebotine rožnice ( abrazije rožnice) te strana tijela.

Crvenilo očiju

Crvenilo oka odnosi se na crveni izgled normalno bijelog dijela oka. Oko izgleda crveno ili krvavo, jer se krvne žile na površini oka prošire dovodeći dodatnu krv. Ružičasto oko obično se odnosi na crvenilo oka uzrokovano specifičnom virusnom infekcijom. Krvne žile mogu proširiti: infekcija, alergija, upala izazvana neinfektivnim uzrokom,  povišeni očni pritisak.

Suzenje oka

Prekomjerno suzenja može izazvati osjećaj vodenih očiju ili rezultirati suzama koje teku niz obraz. Ostali simptomi, kao što su iritacija oka ili bol, mogu biti prisutni ovisno o uzroku. Suzenje oka može biti uzrokovano povećanom proizvodnjom suza ili blokiranjem drenaže suza.

Uzroci:

Infekcije gornjih dišnih putova
Alergije koje zahvaćaju nos (alergijski rinitis), oči (alergijski konjunktivitis), ili oboje
Suhe oči
Nepravilan raste trepavica prema unutra koje grebu oko
Izvrnuta vjeđa prema vani (ektropij)
Suženje suznih kanala

Vidna oštrina, zamagljen vid

Zamagljen vid najčešći je simptom. Kada liječnici govore o zamagljenom vidu, oni obično znače smanjenje oštrine ili jasnoće koja se postupno razvija

Uzroci

Do zamućenja vida dolazi temeljem četiri opća mehanizma:

  • Poremećaji koji utječu na mrežnicu, strukturu osjetljivu na svjetlo na stražnjem dijelu oka
  • Zamućenje normalno transparentnih struktura očiju (rožnica, leća i staklasto tijelo – želatinozna tvar koja ispunjava očnu jabučicu) koju svjetlosne zrake moraju proći da bi došle do mrežnice
  • Poremećaji koji utječu na puteve živaca koji nose vidne signale od oka do mozga Neodređeno fokusiranje svjetlosnih zraka na mrežnici (refraktivne pogreške)

Iznenadni gubitak vida

Gubitak vida smatra se iznenadnim ako se razvije u roku od nekoliko minuta do nekoliko dana. Može zahvatiti jedno ili oba oka i sve ili dio vidnog polja. Gubitak samo malog dijela vidnog polja može izgledati kao zamagljen vid. Drugi simptomi, na primjer bol u oku, mogu se pojaviti ovisno o uzroku gubitka vida.

Uzroci

Zamućenje normalno transparentnih struktura očiju

Abnormalnosti mrežnice (struktura osjetljiva u stražnjem dijelu oka)

Abnormalnosti živaca koji prenose vidne signale iz oka u mozak (optički živac i vidni putevi)

Svi navedeni simptomi zahtijevaju specijalistički pregled kojim će se utvrditi dalji koraci u dijagnozi i eventualnom liječenju pacijenta.

Svoj termin za pregled u Poliklinici Medical Irac možete dobiti svaki dan pozivom na broj 035 366 600. U našem timu ordiniraju specijalisti oftalmologije dr. Lejla Kikanović i dr. Dženana Softić.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super