fbpx

GASTROENTEROLOŠKI PREGLED

je pregled interniste gastroenterologa koji na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i dijagnostičkih procedura postavlja preciznu dijagnozu i propisuje terapiju.

ULTRAZVUK ABDOMENA, predstavlja ultrazvučni prikaz: jetre, žučne kese i žučnih puteva, pankreasa, slezene, bubrega, abdominalne aorte.

Priprema za pregled: Dan prije pregleda ne bi trebalo jesti hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak i sl.). Ne treba jesti niti piti kafu 4-5 sati prije pregleda (inače žučna kesa bude prazna i ne vidi se dobro). Idealno bi bilo uraditi pregled ujutro, na prazan stomak, poslije pražnjenja creva.

GASTROSKOPIJOM se pregleda gornji digestivni trakt – jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo. Pregled se obavlja pomoću endoskopa – dugačke, tanke (debljine malog prsta), fleksibilne cijevi na kojoj se nalaze kamera i izvor hladnog svjetla, a koja se preko usne duplje uvodi u jednjak i dalje do dvanaestopalačnog crijeva. Gastroskopski pregled se najčešće primjenjuje u slučajevima bola u gornjem stomaku, otežanog gutanja, učestalog povraćanja, ili krvarenja u digestivnom traktu. Ova metoda se može primijeniti i u terapijske svrhe, na primjer za uklanjanje polipa. Endoskop omogućava i uzimanje malog uzorka tkiva, biopsiju, za potrebe histopatološke analize.

KOLONOSKOPIJA predstavlja dijagnostičku proceduru kojom se pomoću dugog, fleksibilnog, cjevastog optičkog instrumenta (kolonoskopa) pregleda unutrašnjosti debelog crijeva u njegovoj cjelokupnoj dužini. Ova metoda se primjenjuje u slučajevima kada postoje rani znaci karcinoma, polipi, zapaljenje, čir ili krvarenje unutar debelog crijeva. Kolonoskopija se smatra i metodom izbora u skriningu, tj. preventivnoj dijagnostici, karcinoma debelog creva, četvrtog po učestalosti i kod žena i kod muškarca. Prema preporuci Američkog Kancerološkog Udruženja (American Cancer Society) i muškarci i žene bi nakon pedesete godine života trebalo da obavljaju kolonoskopski pregled na svakih 10 godina.

Pregled bi trebalo raditi i ranije i češće u slučajevima kada postoje dodatni faktori rizika, kao što su:

• porodična historija karcinoma debelog crijeva ili adenomatoznih polipa kod srodnika u prvom koljenu srodstva pre 60-e godine ili kod dva srodnika u prvom koljenu u bilo kojoj životnoj dobi,
• porodica sa nasljednim sindromima kolorektalnog kancera, kao što su adenomatozni polipi,
• lična historija karcinoma debelog crijeva ili adenomatoznih polipa,
• lična historija hronične inflamatorne bolesti crijeva (Kronova bolest).

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super