fbpx

Stolica je uobičajeno braon boje zbog žuči, ali može se pojaviti u još nekim bojama. Evo koje su znak za uzbunu a zbog kojih ne morate da brinete!

ŽUTA

Žuta stolica je obično i masna i oseća se na pokvarena jaja. Dešava se kada u tijelu imate previše masti koja nije prošla kroz metabolizam, a može biti i simptom celijačne bolesti. U svakom slučaju, ako je ovo kod vas čest slučaj, trebalo bi da se javite ljekaru opšte prakse.

ZELENA

Mnogo stvari može da uzrokuje zelenu stolicu, a jedna od njih je i da je hrana prebrzo svarena. Namirnicama treba oko tri dana da završe put kroz vaše tijelo, pa ako se to desi ranije, stolica je obično zelena. Još razloga može biti previše gvožđa u vašoj ishrani, ili potpuno nevina stvar poput unošenja previše zelenog povrća ili hrane zelene boje.

CRNA

Crna boja stolice vjerovatno djeluje najstrašnije, a zapravo uglavnom nema razloga za brigu jer je uzrok obično u suplementima gvožđa ili pretjeranom unošenju sladića. Međutim, u rijeđim slučajevima ovo je simptom mnogo ozbiljnijih stvari, poput krvarenja u sistemu za varenje. Ako je takav slučaj, stolica je crna, gusta poput katrana i izrazito neprijatnog mirisa. Takođe, moguće je da je u pitanju unutrašnje krvarenje usled čira ili tumora, pa se svakako obratite ljekaru.

CRVENA

Crvene stolice su najčešće među neuobičajenim bojama i obično ih izaziva pretjerano konzumiranje brusnica, paradajza ili cvekle. Međutim, uzrok može biti i krvarenje hemoroida, pa ipak ne bi bilo loše da se posavetujete sa ljekarom.

SIVA/SREBRNA STOLICA

Siva ili srebrna stolica je simptom ozbiljnih crijevnih problema, pa se savjetujete da čim uočite ovu promjenu, odmah odete do ljekara. Uzroka može biti mnogo, a nisu naivni – možda je u pitanju blokada u žučnim kanalima, može biti i simptom bolesti jetre i još mnogo toga.

 

CategoryZdravlje

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super