fbpx

Žučni kamenci su najčešća bolest žučnih puteva i mogu biti veličine zrna pijeska pa sve do veličine loptice za golf. Neki ljudi razviju samo jedan žučni kamenac, dok ih drugi mogu razviti više u isto vrijeme.

Žučne kamence dijelimo na kolesterolske i pigmentne. Kolesterolski kamenci mogu biti čisti te u tom slučaju obično postoji jedan veći kamenac, žuto-bijele boje, dok se miješani kamenci prepoznaju kao više usitnjenih kamenaca.

Pigmentni kamenci su najčešće malih dimenzija, u crnoj boji. Takve kamence obično nalazimo kod kroničnih bolesti kao što su alkoholna ciroza jetre, infekcija žučnih puteva ili kronična hemoliza.

Uzroci žučnih kamenaca

Prehrana igra ključnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo ako je bogata masnoćama i lošim ugljikohidratima. Također se smatra kako je pretilost rizični faktor za pojavu žučnih kamenaca.

Iako točan uzrok žučnih kamenaca varira od osobe do osobe i nije posve poznat, smatra se kako ih mogu uzrokovati:

Visoka razina kolesterola. Ako jetra izlučuje više kolesterola nego što ga žuč može otopiti, višak kolesterola se formira u kristale i na kraju u žučne kamence.
Visoka razina bilirubina. Bilirubin je glavni produkt raspada crvenih krvnih stanica. Određena stanja mogu uzrokovati da jetra proizvodi previše bilirubina, uključujući cirozu jetre, infekcije žučnog sustava i određene poremećaje u krvi.
Neadekvatna funkcija žučnog mjehura.

Simptomi žučnih kamenaca

Kod oko 80 % ljudi, žučni kamenci vrlo često ne uzrokuju nikakve simptome, dok su kod ostalih 20 % primjetni simptomi nakon obilnog i masnog obroka, kao što su bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina i povraćanje.

Žučna kolika je najneugodniji simptom žučnih kamenaca, a manifestira se u obliku vrlo jake i neugodne boli, koja može potrajati satima. Takva bol obično pogađa mjesto pod desnim rebrenim lukom.

Žučni kamenci

Začepljenje žučnih vodova kamencem može dovesti do upale žučnog mjehura.

Odmah potražite liječničku pomoć ako se razviju simptomi ozbiljne komplikacije žučnih kamenaca, kao što su:

Bolovi u trbuhu toliko intenzivni da ne možete mirno sjediti ili pronaći udoban položaj
Žuta boja kože i bjeloočnice
Povišena temperatura
Liječenje žučnih kamenaca

Žučni kamenci često ne uzrokuju simptome te ne zahtijevaju liječenje. U tom slučaju se oboljelom preporučuje promjena načina prehrane te nisu potrebni lijekovi kao ni kirurški postupak. Izuzetak čine oboljeli koji imaju rizik od komplikacija žučnih kamenaca, od pojave raka žučnog mjehura te bolesnici koji imaju polipe na žučnom mjehuru.

Kirurški postupak je potreban kada žučni kamenac uzrokuje simptome, stvara kliničke komplikacije ili kada postoje kamenci u velikom žučnom vodu. Kirurški postupak se obavlja radiendoskopskim putem, kod kojeg se koristi kamera i specijalni instrumenti, a može se napraviti i otvaranjem dijela trbušne stijenke.

Također, liječnik može preporučiti i lijekove za otapanje žučnih kamenaca, no takvo liječenje uglavnom traje jako dugo.

 

Kreni zdravo

CategoryInterna medicina

© 2017 - Copyright Poliklinika Irac

Powered by CS

Powered by Watch Dragon ball super